Quantcast
Channel: VeterinärMagazinet
Viewing all 2327 articles
Browse latest View live

Shwan Kareem är Årets Veterinär 2018

$
0
0

Under stort jubel utsågs Shwan Kareem, stadsveterinär i Stockholm, till Årets Veterinär 2018. Prisutdelningen ägde rum vid Veterinärkongressens middag på fredagskvällen.

Konferencier för festligheterna var Torkel Ekman vid Sveriges Veterinärförbund, och prisutdelare var VeterinärMagazinets chefredaktör Ingrid Kindahl.

Shwan Kareem fick priset för sitt avslöjande av Sveriges hittills största köttskandla. Juryns motivering lyder så här:

Nu till vem som blir Årets Veterinär 2018. Juryns motivering låter så här:

Veterinärer är viktiga för hälsa och välbefinnande hos djur – men också hos människor. Vad vi äter är en allt viktigare samhällsfråga som rör vår egen hälsa, djurens välfärd, och konsumentförtroendet. Många betalar gärna mer för svenskt kött som är fritt från antibiotika. Men då måste vi vara säkra på köttets ursprung.

Årets Veterinär har gjort en enastående insats när det gäller livsmedelssäkerhet och konsumentförtroende. Genom listigt detektivarbete och stor noggrannhet, både vid skrivbordet och genom att knacka dörr till skumma lokaler, har han lyckats avslöja Sveriges hittills största köttskandal.

Och inte nog med det – hans arbete har medverkat till en viktig lagändring som skärper straffet för matfusk i framtiden.

Foto: Göran Ekeberg

 

 

Inlägget Shwan Kareem är Årets Veterinär 2018 dök först upp på VeterinärMagazinet.


Snövit veterinärmottagning söker smådjursveterinär i Jämtlands län

$
0
0

Om oss
Snövit Veterinärmottagning i Åre AB är en privatklinik som ligger i Järpen, 25 km från Åre. Vi är ett liten klinik som brinner för att se friska djur och glada människor!

Om dig
Vi söker omgående en godhjärtat och kunnig smådjursveterinär med erfarenhet inom klinisk/kirurgisk arbete. Vi kräver inte specialistkompetens, men ett gott hjärta och drivkraft. Du skulle jobba med en jätteduktig djurvårdare och/med en annan veterinär: Snejana Petrovici Karpas. Kliniken är välutrustad, med digital röntgen, ultraljudsapparat m m och fantastiska kunder som gör att arbetet blir lättare.

Tjänsten är på heltid och tillsvidare. Lön enligt överenskommelse (grundlön + provision).

Ni är välkomna att ansöka genom att skicka ett mejl med cv och personligt brev till: snejanapetrovici1@gmail.com.

Välkommen med din ansökan!

Inlägget Snövit veterinärmottagning söker smådjursveterinär i Jämtlands län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Jordbruksverket vill styra upp videoveterinärerna

$
0
0

Verksamheter videoveterinärer håller på att ta fart ordentligt. Men räcker lagstiftningen till? Enligt Jordbruksverket faller allt ansvar på de enskilda veterinärerna och inget på de bolag de är anslutna till. Myndigheten vill därför att kontrollen framöver blir verksamhetsbaserad.

– Vi håller just nu på och samlar in underlag för att kunna bedöma hur vi bör förhålla oss till de möjligheter och eventuella risker som den nya tekniken med videokonsultationer medför. I dag är tillsynen inte verksamhetsbaserad, så det är varje enskild veterinär som ansvarar för sina behandlingar och ordinationer och som kontrolleras vid en tillsyn. Det gäller både läkemedelsförskrivning och journalföring.

Det säger Christina Thörn, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Jordbruksverket tittar också på om det bör finnas begränsningar för vad en videoveterinär ska få förskriva för läkemedel.

– Varje enskild veterinär får bedöma vad som är rimligt. Vi vet att de företag som finns på området själva har satt gränser.

Vad kan det vara för gränser?

– Vi vet att de inte förskriver antibiotika till exempel.

Men det finns ingen som har kontrollansvaret över bolagens verksamhet?

– Nej, det är den enskilda veterinärens verksamhet som kan kontrolleras.

Hur ser du på det?

– Vi vill ha verksamhetsbaserad tillsyn. Frågan ligger på departementsnivå just nu. Det krävs en lagändring, säger Christina Thörn.

På företaget FirstVet AB i Stockholm, som drog igång sin videoveterinärverksamhet hösten år 2016, är man positiv till en verksamhetsbaserad tillsyn.

– I grund och botten fattar jag inte varför det inte skulle vara så. Vi vill fungera på ett seriöst sätt och då vill vi ha tydliga riktlinjer om hur vi behöver förhålla oss, säger David Prien, vd och delägare i FirstVet.

FirstVet har cirka 80 veterinärer anslutna till sig. Inte en enda har enligt bolaget slutat sedan starten. Och enligt Jordbruksverket har inte en enda av dem hittills anmälts till ansvarsnämnden för sitt arbete som videoveterinärer.

Enligt David Prien är ett problem att det saknas en definition av vad som utgör en undersökning i veterinära sammanhang.

– Det är ett problem för oss. Men förhoppningsvis får vi något förtydligande på det snart. Eftersom det inte finns någon definition i författningen kring vad en undersökning innebär, har vi valt att tolka nuvarande skrivelse på försiktigast möjliga sätt i våra arbetsrutiner.

David Prien är orolig för att om inte myndigheterna reglerar marknaden med videoveterinärer, finns risken att oseriösa aktörer tar sig in.

– Min största oro har varit att det kommer oseriösa konkurrenter. Vi ligger så tydligt i etableringsfasen fortfarande. Att skapa förtroende kring telemedicin som koncept är enormt viktigt, säger han.

Text Håkan Frisell

 

Inlägget Jordbruksverket vill styra upp videoveterinärerna dök först upp på VeterinärMagazinet.

Antibiotika: Norge bäst tätt följt av Sverige

$
0
0

Den 12-18 november pågår World Antibiotics Awareness Week, ett globalt initiativ för att sprida kunskap om antibiotika och antibiotikaresistens. Under denna vecka presenterar AniCura en ny studie som visar att svenska och norska veterinärer är bäst i Europa när det gäller ansvarsfull användning av antibiotika, och att allt färre hundar behandlas med antibiotika i djursjukvården.

För tredje året i rad har AniCura under oktober månad genomfört en stor europeisk studie av hur antibiotika används inom djursjukvården. Studien är en del av AniCuras kvalitetsprogram och omfattade 2951 hundar i sju länder. Totalt förskrevs antibiotika till 11 procent av hundarna i studien, en minskning med flera procentenheter mot föregående år. I Sverige och Norge fick bara 7 respektive 5 procent av hundarna antibiotika, jämfört med grannlandet Danmark där antibiotika förskrevs till 21 procent av hundarna i studien.

– Svenska veterinärer ligger i framkant när det gäller ansvarsfull användning av antibiotika. Men vi kan och bör göra ännu mer för att minska onödig förskrivning av antibiotika till sällskapsdjur. Överkonsumtionen leder till att antibiotikaresistenta bakterier gynnas och förökas, säger Ulrika Grönlund, kvalitetsansvarig AniCura, i ett pressmeddelande.

Jämfört med tidigare års studier har flera av djursjukhusen i Europa minskat användningen av antibiotika, även om länder som Tyskland, Österrike och Danmark fortfarande ligger på en relativt sett hög nivå avseende förbrukning av antibiotika.

– Det är glädjande att se att vi lyckats exportera våra svenska värderingar om ansvarsfull användning av antibiotika och god hygien, även om vi förstås har en lång väg kvar i flera länder, säger Ulrika Grönlund.

Studien om antibiotika i europeisk djursjukvård genomfördes under oktober inom ramen för AniCuras kvalitetsprogram (QualiCura) och är en del av AniCuras arbete med att kartlägga, följa upp och arbeta för en klokare användning av antibiotika för sällskapsdjur.

Källa: Anicura

Inlägget Antibiotika: Norge bäst tätt följt av Sverige dök först upp på VeterinärMagazinet.

Hematology: a practical approach

$
0
0

Vad är vad i hematologins värld?
Vill du bli säkrare på vad du ser i ditt blodutstryk?

Professor Erik Teske, hedersdoktor vid SLU kommer till Sverige för att ge dig som veterinär
en grundlig teoretisk genomgång av hematologiska sjukdomar.

Kursen varvas med fallstudier och många praktiska exempel under två dagar.
Läs mer om kursinnehållet på vår hemsida www.swevet.se

Varmt välkommen!

Inlägget Hematology: a practical approach dök först upp på VeterinärMagazinet.

Leg veterinär i Uppsala län

$
0
0

Vi söker dig som har några yrkesår bakom dig. Önskvärda intressen är kirurgi och odontologi. Vi vill att du jobbar enligt SVFs antibiotikapolicy. Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper. Då vi är en liten klinik krävs det att du ibland kan jobba självständigt och ta egna initiativ.

Tjänsten kräver flytande svenska i tal och skrift. Vår klinik erbjuder ett kundnära arbete, hos oss får du följa patienten hela vägen.
Kliniken är centralt belägen i Enköping. Öppen måndag till fredag. Välutrustade lokaler med röntgen, ultraljud, lab och gasnarkos både på tand och operation. Vi är 8 personer som arbetar, varav dessa är tre leg sköterskor och en veterinär. Utöver vår ordinarie personal så har vi ett nära samarbete med en ortoped och smådjursspecialist.

Tjänsten avser 80-100%, tillträde enligt ök. Intervjuer sker löpande. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Önskar du veta mer om arbetet på kliniken? Fråga efter veterinär Anna 0171-30177.

Inlägget Leg veterinär i Uppsala län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Debatt: ”Se över antibiotikan till smådjur”

$
0
0

Det finns mycket kvar att göra när det gäller förskrivning av antibiotika till sällskapsdjur. Det skriver bland andra Ulrika Grönlund i en debattartikel i Land.

Hittills har myndigheterna mest varit inriktade på att minska antibiotikaanvändningen till produktionsdjuren. Nu är det dags att se till sällskapsdjuren, skriver Ulrika Grönlund, kvalitetschef på AniCura, Jens Mattsson, generaldirektör på SVA och Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och ledamot i SVF.

Efterfrågan på avancerad vård för hundar och katter ökar och därmed antalet komplicerade ingrepp som innebär risk för infektioner. Samtidigt behöver djurägare få insikt om att antibiotika inte alltid är lösningen för en sjuk hund eller katt. Därför behövs nu en nationell samling mot resistenta bakterier för smådjurssjukvården där universiteten, myndigheterna och branschen samverkar, skriver de.

Länk till artikeln här

Källa: Land

Inlägget Debatt: ”Se över antibiotikan till smådjur” dök först upp på VeterinärMagazinet.

Små kliniker i digital framkant

$
0
0

Nu tar två veterinärkliniker i Storstockholm ett kliv in i digitaliseringsåldern och lanserar en egen videotjänst. Det är Sollentuna Djurklinik och Vallentuna Djurklinik som har en egen app.

Veterinärerna Karin Collin och Maria Ledunger Thulin, ägare till Sollentuna Djurklinik och Vallentuna Djurklinik, har lanserat appen Internet Djurklinik för chat och videosamtal som finns att ladda ner där appar finns.

– Tanken är i första hand att våra nuvarande kunder ska kunna påbörja besöket via appen och sedan, om det behövs, fortsätta med ett fysiskt besök på någon av våra kliniker, säger Karin Collin.

Men hon säger också att ingen kund blir utesluten – ringer någon från en annan del av Sverige, kommer den att få svar och vid behov remitteras till en klinik i närheten.

– Vi har jobbat länge och vet var i Sverige kolleger med olika kompetenser finns, säger Karin Collin.

Det är Karin Collin och Maria Ledunger Thulin själva som svarar på videosamtal och chat. Beroende på arbetsbörda kommer det att lägga upp tider i appen som talar om när de är tillgängliga, och djurägarna kan direkt se när det finns lediga tider. Än så länge utlovas svar inom fyra timmar på vardagar, men i verkligheten kommer servicen att vara bättre än så, säger Karin Collin.

Karin Collin tror inte att det blir aktuellt med särskilt mycket läkemedelsförskrivning via appen, eftersom det ofta kräver att man träffar djuret. Utom i vissa fall.

– När det gäller fästingprofylax säger ett videosamtal mer om hur djuret bor och lever, än när det kommer till kliniken. Det är ett exempel på vad som kan vara lämpligt att skriva ut.

Appen är uppe och fungerar redan nu, men den har ännu inte blivit känd bland kunderna. Inom kort ska den lanseras med hjälp av affischer i väntrummet, röstmeddelanden i telefonsvararen och information via sociala medier.

– Det är en investering, eftersom vi inte är tekniskt kunniga själva, men jag hoppas att den ska bära sig, säger Karin Collin.

Hon och hennes kollega är stolta över sin tjänst. Den ligger i framkant jämfört med de stora kedjorna, som har aviserat liknande tjänster men inte kommit igång än. Samtidigt har de första videoveterinärerna som FirstVet och Hemvet visat vägen, så att kunderna snabbt kommer att förstå vad det handlar om. Lite David mot Goliat är det i alla fall.

Text: Ingrid Kindahl

 

Inlägget Små kliniker i digital framkant dök först upp på VeterinärMagazinet.


Ny hantering av fryst sperma kan hjälpa jättepandan

$
0
0

Kolloidcentrifugering förbättrar spermiekvaliteten i frysta spermaprover från jättepandor. Därmed kan äldre genetiskt material användas för att hjälpa artens överlevnad.

Jättepandan är en hotad djurart med bara några få individer kvar i artens naturliga miljö. Pandorna fortplantar sig dåligt i fångenskap och artificiell inseminering behövs som en del i bevarandearbetet för arten. Dessvärre har sperma från jättepandor visat dålig kvalitet efter frysning vilket försvårar artificiell inseminering.

Kolloidcentrifugering, en metod som avskiljer spermier från den omgivande seminalplasman utan att skada dem, har tidigare använts för att förbättra spermiekvaliteten hos ett antal andra arter, till exempel häst, hund och brunbjörn. Därför har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet undersökt effekten av två varianter av kolloidcentrifugering på fryst sperma från jättepandor, i samarbete med Giant Pandar Breeding Center i kinesiska Chengdu.

Båda varianterna av kolloidcentrifugering förbättrade spermiernas rörlighet och spermiemembranets hållbarhet. Kvaliteten på spermiernas DNA och akrosomens (den del av spermiehuvudet som är viktigast vid befruktningen) hållbarhet påverkades inte. Forskarna såg ingen skillnad mellan de två varianterna av kolloidcentrifugering.

Studien visar att kolloidcentrifugering är ett användbart verktyg för att förbättra spermiekvaliteten i frysta spermaprover från jättepandor. Detta innebär bland annat att äldre, mycket värdefullt genetiskt material som bevarats genom frysning kan användas för att hjälpa artens överlevnad.

Källa: SLU Foto Jane Morell

Länk till studien här

 

Inlägget Ny hantering av fryst sperma kan hjälpa jättepandan dök först upp på VeterinärMagazinet.

Johanna Lindahl får Sight Award

$
0
0

Johanna Lindahl får priset Sight Award 2018 för en utmärkt vetenskaplig insats inom global hälsa med fokus på antibiotikaresistens och interaktionen mellan människa och djur.

Det framgår av ett pressmeddelande från Uppsala Universitet. Johanna Lindahl är docent och verksam vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, Uppsala universitet, samt vid International Livestock Research Institute och SLU. Hon får priset och 100 00 kronor från Swedish Institute for Global Health Transformation (Sight).

Motiveringen lyder:

”Johanna Lindahl har utifrån ett helhetsperspektiv och i samarbete med forskare från låg- och medelinkomstländer utvecklat vår kunskap inom områden med stor relevans för mänsklighetens välmående och fortlevnad globalt, nämligen interaktionen mellan människa och djur (”one health”) samt antibiotikaresistens.”

Sight Award har instiftats med stöd från Familjen Einhorns Stiftelse och delas ut den 25 november. Beslut om mottagare av Sight Award 2018 har fattats av Kungl Vetenskapsakademiens akademistyrelse.

 

Inlägget Johanna Lindahl får Sight Award dök först upp på VeterinärMagazinet.

Distriktsveterinärerna har nytt löneavtal

$
0
0

Distriktsveterinärerna har ett nytt löneavtal från 1 december som ger en ny fast lön under dagtid.

– Det känns bra och vi är glada över att äntligen ha kommit i mål, säger Lars Kristensen, sekreterare i Distriktsveterinärföreningen inom Saco-S på Jordbruksverket.
Det nya avtalet ger bättre ersättning vid semester och föräldraledighet. Dessutom räknas beredskapsarbetstid  in i normalarbetstiden.
Det gamla avtalet från 1994 var uppbyggt med grundlön i botten och tantiem i tillägg – ett slags ackord – som innebar att de som utförde mycket djursjukvård, som att ge sprutor och operera, gynnades. Distriktsveterinärer med långa resvägar missgynnades.
– Nu har vi ett avtal som uppmuntrar till både goda laginsatser och individuella prestationer, säger Lars Kristenson.
Det nya avtalet bygger på en framförhandlad beräkningsmodell som ger de nya fasta dagtidslönerna. I framtiden kommer individuell lönesättning med lönesamtal tillämpas, utan centralt satt siffra. Så som gäller för andra akademiker inom staten.

Källa SVF

Inlägget Distriktsveterinärerna har nytt löneavtal dök först upp på VeterinärMagazinet.

Livsmedelsverket: Misstanke om fusk i var fjärde kommun

$
0
0

Sveriges livsmedelskontroll har ökat sitt fokus mot livsmedelsfusk och under 2017 hade var fjärde kommun funnit misstanke om fusk. Samtidigt finns brister på flera områden. Det framgår av Livsmedelsverkets sammanställning av kommuners, länsstyrelsers och Livsmedelsverkets livsmedelskontroll.

Det är företagen som är ansvariga för att maten är säker att äta och att ingen konsument blir lurad. Myndigheterna ska kontrollera att företagen klarar av detta. Rapporterna från samtliga myndigheter visar att det finns brister inom flera områden.

– Vi ser att kontrollen inte alltid sker där risken är störst för konsumenterna. Det är också alldeles för stora skillnader mellan kommuners sätt att hitta och påtala brister, kommenterar Helena Storbjörk Windahl, chef för avdelningen Styrning och uppföljning på Livsmedelsverket.

Under senare år har svensk livsmedelskontroll arbetat alltmer med redlighetsfrågor. Från och med år 2017 har kommunerna rapporterat in misstanke om livsmedelsfusk. Mer än var fjärde kommun har i sina kontroller funnit misstanke om fusk eller bedrägeri för ekonomisk vinning.

Den offentliga kontrollen av livsmedel spänner över hela vägen från jord till bord. Fisk, ägg, nötkreatur, honung, grönsaker, spannmål och ägg är exempel på så kallad primärproduktion. Få producenter kontrollerades och inte alltid inom verksamheter med störst risk. I sin sammanställning konstaterar Livsmedelsverket att länsstyrelsernas kontroll av primärproducenter varken är riskbaserad och regelbunden.

Större vattenverk och distribution drivs vanligtvis i kommunal regi. Kommunens miljökontor står för den offentliga kontrollen. Bland dricksvattenanläggningar i de högre riskklasserna fanns 2017 fortfarande anläggningar som inte fick någon årlig kontroll.
– Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi arbetar kontinuerligt med att få kommuner att utföra fler kontroller. Bland annat är dricksvattenkontrollen särskilt utpekad i våra så kallade operativa mål och vi har också tagit fram en e-utbildning om dricksvattenregler. Trots detta ser vi inga förbättringar över tid vad gäller kontroll av anläggningar i de högsta riskklasserna, säger Helena Storbjörk Windahl.

Nästan var tredje kommun har mindre än en årsarbetskraft som arbetar med livsmedelskontroll. Vissa har gått samman i en gemensam kontrollmyndighet och har därmed minskat sin sårbarhet. Men fortfarande är det för många små kommuner som har problem med att upprätthålla bemanning och kompetens.
– De kommuner som har svårast att genomföra sitt kontrolluppdrag är ofta små och har svårt att rekrytera kompetent personal. Samtidigt har vi märkt förbättringar när kommuner har gått ihop om livsmedelskontrollen.

Det behövs mer personal både för dricksvattenkontrollen, den vanliga livsmedelskontrollen och framför allt för kontroll av primärproduktion. Ur rapporteringen framgår att 16 av 21 länsstyrelser behövde mer personal inför 2018.

Kommuner och länsstyrelser är självständiga myndigheter och har mycket olika arbetssätt. De har gjort flera initiativ för ökad samordning och samverkan. Livsmedelsverkets rådgivningsinsatser under året riktade sig både till företag och till kontrollmyndigheter. Livsmedelsverket har också genomfört ett antal utbildningar.

Ladda ner hela rapporten här

Källa: Livsmedelsverket

Inlägget Livsmedelsverket: Misstanke om fusk i var fjärde kommun dök först upp på VeterinärMagazinet.

SVA-personal behandlas profylaktiskt för brucella-smitta

$
0
0

Ett prov som kommit in till SVA har visat sig innehålla en farlig smitta. Men provet hanterades inte i ett säkerhetslaboratorium. Därför får nu en veterinär och en biomedicinsk analytiker vid SVA profylaktisk behandling.

– Det handlar om en bakterie, en Brucella, som är en klass 3 agens. Man ska hantera den på ett säkerhetslaboratorium, säger Susanne André, sektionschef på SVA.

Det aktuella provet tog på en hund där brucellos från början inte var misstänkt. När det kom in till SVA var provet inte heller klass 3-märkt. Därför analyserades det inte i ett säkerhetslaboratorium utan i ett vanligt klass 2 laboratorium. Där typades bakterien som klass 3 agens.

Inkubationstiden när det gäller zoonosen brucellos kan vara mycket varierande. Enligt Folkhälsomyndigheten sker de flesta insjuknandena inom en månad. Brucellos kan i sällsynta fall orsaka dödsfall hos människa.

Den veterinär och BMA som kan ha kommit i kontakt med smittan får nu förebyggande behandling på infektionsklinik.

Vad gör SVA för att förhindra att det här händer igen?

– SVA har talat med insändaren av provet, och påtalat att de måste märka prover på korrekt sätt vid misstanke om klass 3-smitta. De har tagit vår kritik på allvar.

Men om misstanke inte finns och proven därför hanteras i fel laboratorium, är det då inte ett lotteri för dem som utför analyserna?

– Nej, det kan jag generellt inte säga. Det här är en så extremt ovanlig händelse, säger Susanne André.

Text Håkan Frisell

Fakta om insjuknande vid smitta med brucellos:

De flesta insjuknanden sker inom en månad efter smittillfället. Sjukdomsbilden karakteriseras av långdragna, återkommande feberperioder, huvudvärk, muskelvärk, och trötthet. Sjukdomen kan, om den inte behandlas, pågå under många månader och kompliceras av bland annat led- och skelettinfektioner, hjärtmuskelinflammation, samt hjärnhinneinflammation. Dödligheten hos obehandlade fall är cirka 2 procent.

Källa Folkhälsomyndigheten

 

 

Inlägget SVA-personal behandlas profylaktiskt för brucella-smitta dök först upp på VeterinärMagazinet.

John Pedersen ny vd för Trofast

$
0
0

Trofast Veterinärt IT-stöd är kan nu presentera sin nya vd John Pedersen.

John Pedersen beskrivs som en erfaren person, som de senaste 35 åren har jobbat med branschspecifik it, varav 20 år med it-system till veterinärbranschen. Han är ägare till Vetvision Software Svenska AB, som liksom Trofast rekommenderar Sanimalis som framtidens it-system för veterinärbranschen.

Sveriges två största konkurrenter inom it till veterinärbranschen har således valt en gemensam framtid. Med John Pedersen som vd kommer Trofast att fokusera på tillgänglig kundservice och innovativa moderna it-lösningar, som sägs ”smaka mer än de kosta”.

Källa: Trofast

Inlägget John Pedersen ny vd för Trofast dök först upp på VeterinärMagazinet.

Dentistry for the General Practice Team

$
0
0

Kursen ger dig de tips du behöver för att stärka teamarbetet. En inblick i anatomi och klinisk bedömning av de vanligaste tandsjukdomarna, röntgenteknik som diagnostiskt hjälpmedel, extraktionsteknik. Behandling av okomplicerade frakturer med lämplig restauration.

Teori:
• Oral and dental anatomy
• Commonly encountered dental diseases in the dog and cat
• Dental radiology
• Periodontal disease management
• Extraction techniques

Praktik:
• Full mouth dental radiography
• Dental charting
• Local anaesthetic nerve blocks
• Periodontal prophylaxis (scaling, polishing, subgingival debridement and curette use)
• Instrument sharpening
• Extraction techniques

Inlägget Dentistry for the General Practice Team dök först upp på VeterinärMagazinet.


Radiologi I

Seger i EU: regler för antibiotika till djur skärps

$
0
0

EU:s ministerråd har fattat beslut om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning. Därmed får antibiotika inte ges till friska djur. Om tre år ska alla EU-länder har infört reglerna, skriver SVT.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är nöjd över att EU skärper reglerna, eftersom. Sverige har arbetat hårt för att antibiotika inte ska ges i onödan.

– Det här blir en avsevärd skärpning. Man får inte längre rutinmässigt ge antibiotika, och inte längre kompensera bristande djurhållning med antibiotika, säger han till SVT.

För svenska bönder kommer beslutet inte att innebära någon skillnad. Här skärptes reglerna redan på 80-talet. Nu får de konkurrera på samma villkor som andra.

Omkring 33 000 personer per år väntas dö i Europa på grund av resistenta bakterier, och problemet ökar. En brittisk studie har visat att om inget görs kommer siffran att vara 10 miljoner om några år.

Reglerna om antibiotikaanvändning kommer i en EU-förordning, vilket innebär att alla EU-länder måste följa den. Om tre år ska reglerna vara införda. De innebär att:

  • Antibiotika får inte användas rutinmässigt i jordbruket.
  • Antibiotikan får inte heller användas för att kompensera bristande djurhållning.
  • Antibiotika får inte ges i förebyggande syfte, exempelvis i foder.

Tuffare regler kommer också att gälla för import av kött från länder utanför EU beträffande antibiotikaanvändning.

Vissa typer av antibiotika förbehålls för människor, och kött från djur som fått dessa medel får inte importeras till EU.

Källa: SVT, regeringen

 

Inlägget Seger i EU: regler för antibiotika till djur skärps dök först upp på VeterinärMagazinet.

Vi söker t.f.veterinär/veterinär till oss för sommarvikariat i Stockholms län

$
0
0

Nu tar vi emot ansökningar till sommarjobb hos oss på djursjukhuset. Är du veterinär alternativt veterinärstudent och behörig att arbeta som t.f veterinär? Eller är du kanske på gång att ta din examen? Varmt välkommen att höra av dig till oss. Tillsammans jobbar vi för djurens bästa, varje dag.

Beskrivning av tjänsten
Vi på västerort är ett mellanstort djursjukhus. Hos oss får du en väl planerad introduktion och därefter kommer du ha ett varierat och utvecklande arbete. Givetvis kommer du få stöd av erfarna kollegor under ditt sommarvikariat hos oss. Arbetet innebär omhändertagande av bokade patienter, akutpatienter, stationärdagspatienter samt att vi har en operationsavdelning.

Kvalifikationer
Du är legitimerad veterinär eller alternativt behörig att arbeta som veterinär på t.f. nivå. Du har ett genuint intresse av att arbeta i team, leverera kvalitet och möta djurägare. Dina personliga egenskaper, såsom god kommunikationsförmåga, viljan att utvecklas och brinner för att arbeta med smådjur på ett djursjukhus med närhet till kunderna, är viktiga för oss. Vi tror att du är noggrann, ansvarstagande, kommunicerar väl med både djurägare och medarbetare samt bidrar till ett trivsamt och öppet arbetsklimat. Självklart tycker du om djur lika mycket som oss och identifierar dig med våra värderingar engagemang, glädje, respekt och kompetens & innovation.

Erbjudande
Hos oss på Evidensia Djursjukhuset Västerort erbjuder vi ett omväxlande arbete med intressanta patienter. Vi tycker det är viktigt att trivas på arbetet och tillsammans skapar vi förstklassig kundservice. Hos oss får du uppleva en god sammanhållning av engagerade och kompetenta kollegor med passion för djuren och deras välbefinnande. Vi har uppdaterad och bra tekniskt utrustning och strävar efter hög patientsäkerhet i allt arbete. Vill du ha ett utvecklande sommarvikariat i ett engagerat team? Då ska du söka till oss!

Kontakt
Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta:
Chefsveterinär Frida Thorsell 070-513 80 51, frida.thorsell@evidensia.se eller Djursjukhuschef Heléne Kristensson 079-074 67 89, helene.kristensson@evidensia.se. Tjänsten är ett sommarvikariat med möjlighet till en tillsvidareanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse. Intervjuer och urval sker löpande. Ansökan skickar du in senast den 10 februari via www.evidensia.se/ledigatjänster

Välkommen med din ansökan!

Evidensia Djursjukhuset Västerort är ett mellanstort sjukhus som tar emot ca 14.000 patienter per år och ingår i en av Europas kvalitetsledande kedjor. Hos oss finns ett välutrustat laboratorium med Biomedicinsk analytiker, digital röntgen, ultraljud samt en operationsavdelning med ett enskilt, välutrustat rum för tandvård. Vi är ca 30 anställda och består av veterinärer, legitimerade djursjukskötare, djurvårdare och BMA. Vi har veterinärer med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar samt utökad kompetens inom tandbehandlingar. Vi har en auktoriserad ögonlysare och vi utför ultraljudsundersökningar av hjärta och bukorgan. På Västerort strävar vi efter att kombinera bra djursjukvård med personligt bemötande, där den gemensamma faktorn är omtanken om både djuren och deras ägare.

Inlägget Vi söker t.f.veterinär/veterinär till oss för sommarvikariat i Stockholms län dök först upp på VeterinärMagazinet.

SLU värd för nästa konferens i internationell hästforskning

$
0
0

2022 kommer SLU stå värd för det internationella hästforskarmötet ICEEP (International Conference of Equine Exercise Physiology). Det beslöts vid det senaste mötet, som avslutades häromveckan i den australiska kustorten Lorne utanför Melbourne.

Sveriges delegation var en av de största vid mötet i Melbourne. Det hålls bara vart fjärde år och är, näst det brittiska och amerikanska hästveterinärmötena, en av de ledande hästforskningskonferenserna i världen. Genom svenska veterinärer som professorna Sune Persson och Arne Lindholm räknas Sverige som ett pionjärsland vad gäller hästfysiologi. I ett tal vid galamiddagen benämndes Sune Persson ”hästfysiologiforskningens fader”, och Arne Lindholm hyllades postumt vid en ceremoni under samma galamiddag. Hans bortgång 2014 skedde kort efter den senaste konferensen.

Ett traditionellt huvudämne vid mötena är som namnet anger träningsfysiologi, men till exempel utfodring och biomekanik hade också hög profil i årets program. Högsta ansvarig för den svenska organisationskommittén 2022 blir professor Anna Jansson.

Text Cecilia Lönnell

Inlägget SLU värd för nästa konferens i internationell hästforskning dök först upp på VeterinärMagazinet.

SVA-forskare handplockad till vetenskapligt möte i USA

$
0
0

Karin Troell, SVA, har bjudits in som en av 40-talet ledande forskare till ett internationellt, vetenskapligt möte om kryptosporidier. Mötet stöds av Bill & Melinda Gates Foundation, och hålls 29 november – 1 december på Tufts universitet i Massachusetts, USA.

Kryptosporidier är en parasit som orsakar tarmsjukdom. Smittan sprids framförallt via förorenat vatten eller livsmedel. Parasiten rankas som nummer två, efter rotavirus, som orsak till diarré hos spädbarn i utvecklingsländer och har kopplats till ökad dödlighet.

Karin Troell arbetar med så kallad enkelcellsgenomik i sina studier av kryptosporidier.

– Jag är ensam i världen om att använda den tekniken för att undersöka kryptosporidiers biologi. Med den kan jag studera infektioner av kryptosporidier och parasitens hela arvsmassa från enskilda celler för att från dess minsta beståndsdelar bättre förstå infektionen.

Karin Troell fick pris 2017 vid SVA för en vetenskaplig artikel om sin forskningsmetod. Att nu få möjlighet att berätta om sitt arbete inför Bill & Melinda Gates Foundation innebär en stor möjlighet att söka stöd till forskningen.

– Det är otroligt kul att få vara en av de utvalda i kryptosporidiefältet som på det här sättet ges chansen att föra utvecklingen framåt, säger Karin Troell. Jag hoppas på att skapa nya samarbeten, att få träffa andra forskare som ser värdet i min metod och vill använda den. Jag sitter på en guldgruva här på SVA med tanke på alla de prover från olika tama och vilda djur vi får in här. Det, tillsammans med möjligheten till enkelcellsgenomik som finns här i Uppsala, ger oss unika möjligheter till spännande forskningsgenombrott.

Kryptosporidier identifierades för första gången hos människa år 1976. Det första kända utbrottet rapporterades 1984. Det mest kända utbrottet i Sverige skedde 2010 – 2011 och drabbade totalt 40 000 personer med magsjuka i Östersunds och Skellefteå kommuner. Smittkälla då var det kommunala dricksvattnet. Skolbarn som träffar kalvar på kosläpp har också lett till sjukdomsfall efter att man klappat kalvarna och kanske slarvat med handhygienen.

– Forskningens mål är att vi bättre ska förstå hur smittspridning sker och hur vi kan begränsa den, säger Karin Troell som är delaktig i alla utredningar i Sverige som rör misstanke om smitta av kryptosporidier mellan djur och människa.

Källa: SVA Foto Mikael Propst

Inlägget SVA-forskare handplockad till vetenskapligt möte i USA dök först upp på VeterinärMagazinet.

Viewing all 2327 articles
Browse latest View live