Quantcast
Channel: VeterinärMagazinet
Viewing all 2402 articles
Browse latest View live

Hon blev årets djurvårdare

$
0
0

Marianne Myrland, veterinärassistent på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm mottog utmärkelsen årets djursjukvårdare under VeTA-dagarna i Norrköping.

– Det känns jätteroligt och värmer i hela hjärtat, säger Marianne Myrland.

Motiveringen löd:

”Mariannes engagemang och känsla för omvårdnad sträcker sig långt utöver det vanliga. I första hand för onkologiska patienter. Hon gör hembesök hos patienter på egen tid för att hjälpa till med vård och hjälper djurägare att fatta svåra och viktiga beslut. Marianne är en fantastisk kunskapskälla avseende regler för vaccinering och EU-pass. Hon är alltid vänlig och tillgänglig för frågor, stora som små. Att vara ny på arbetsplatsen och få läras upp av Marianne är få förunnat. Hon är en klippa helt enkelt, med fötterna på jorden och fantastisk arbetsmoral. För många här på djursjukhuset så representerar Marianne ordning och reda, djup omvårdnadskänsla för våra patienter och djurägare, samt en vilja till att lära nya kollegor allt hon kan.”

Källa: Evidensia

Inlägget Hon blev årets djurvårdare dök först upp på VeterinärMagazinet.


Lage Bellström fortsätter jobba efter 69

$
0
0

Vid 69 års ålder har Lage Bellström öppnat en ny veterinärmottagning i Vingåker. Den driver han parallellt med sin on line-verksamhet.

Det är ju nu man börjar kunna saker och ting, säger Lage Bellström med glimten i ögat.

I vintras slog han och hans sköterska och fru Elisabeth Bellström upp dörrarna till den nya smådjursmottagningen i en kanonfin och nyrenoverad lokal.

– Jag har kontrakt på lokalen i två år och räknar med att jobba minst så länge. För mig finns det ingenting som är roligare än att jobba som veterinär, särskilt nu när jag bestämmer mina arbetstider själv.

Lage Bellström startade också landets första nätveterinär-mottagning, Vet-online. Den fortsätter han att driva från Vingåker.

Läs en längre artikel om Lage Bellström och andra entreprenörer i nästa nummer av VeterinärMagazinet.

Text Kerstin Stålbrand Foto Roland Thunholm

 

Inlägget Lage Bellström fortsätter jobba efter 69 dök först upp på VeterinärMagazinet.

Två nya chefer vid UDS

$
0
0

Anna Straube (t v) har anställts som chef för bilddiagnostiska kliniken och Eva Molin (t h) som chef för klinisk kemiska laboratoriet på Universitetsdjursjukhuset vid SLU.

Anna Straube har arbetat på bilddiagnostiska kliniken på UDS sedan 2002. Dessförinnan var hon distriktsveterinär och smådjursveterinär på andra djursjukhus. I sin nya roll som chef för bilddiagnostiska kliniken kommer Anna Straube att arbeta med verksamhetsutveckling, personalfrågor och administration men även fortsätta att jobba kliniskt med djursjukhusets patienter. Hon började sin nya tjänst i april.

Eva Molin kommer senast från SciLifeLab där hon har varit vice verksamhetschef med ansvar för personal, budget och verksamhetsutveckling. Hon har disputerat i patobiologi, inriktning mikrobiologi, vid SLU och är även utbildad gymnasielärare. Hon har bland annat arbetat som forskare vid SVA och UU. Även hon började sin tjänst i april.

Källa: UDS

Inlägget Två nya chefer vid UDS dök först upp på VeterinärMagazinet.

Nya metoder för analys av hästdopningsprover

$
0
0

I en avhandling vid SVA och Uppsala Universitet visar Annelie Hansson (bilden) vilka nedbrytningsprodukter och kemiska strukturer som bör analyseras vid kontroll av sporthästar.

Selective androgen receptor modulators (SARM) är ämnen som hos människa ger muskeltillväxt likt anabola steroider, men som har betydligt mindre biverkningar. Ämnena kan därför användas som dopningspreparat, även för till exempel hästar.

För hästar finns inte någon motsvarande lista med förbjudna substanser som den som World Anti-Doping Agency (WADA) tagit fram för människor. Däremot har organisationen International Federation of Horseracing Authorities (IFHA) tagit fram ett dokument med riktlinjer. I stort sett alla ämnen som ger en farmakologisk effekt räknas som dopning. Många nationella hästsportförbund följer dessa riktlinjer.

Vid analys av dopningsprover letar man inte enbart efter själva dopningssubstansen. Även de nedbrytningsprodukter som bildas i kroppen, så kallade metaboliter, är intressanta. Fördelen med att söka efter metaboliter är att de kan finnas kvar längre i kroppen än dopningssubstansen, vilket kan förlänga tiden för upptäckt.

– Men för att veta vilka metaboliter som man bör söka efter så måste man först ta reda på vilka som bildas. Min avhandling bidrar med kunskaper om vilka metaboliter som bildas i hästar för fyra nya dopningssubstanser och vilka metaboliter som bör eftersökas vid analys. Avhandlingen visar dessutom på möjliga metaboliter för en substans vars metaboliter inte studerats så mycket tidigare. Förhoppningsvis kommer mina resultat att kunna användas inom hästdopningskontroll och därmed, på sikt, kunna minska användandet av otillåtna substanser inom hästsport, säger Annelie Hansson.

– Ingen av de totalt fem substanser som undersöktes har blivit godkända som läkemedel, men forskning pågår för tre av dem. Däremot kan alla köpas över internet. Flera av dem påträffas varje år i de dopningskontroller som WADA genomför, och om

de förekommer i human dopning så är det mycket troligt att de även används på hästar. Därför är det viktigt att analysmetoderna för hästdopningskontroll förbättras och utvecklas. Denna avhandling är en del i det arbetet.

Källa: SVA Foto Mikael Propst

Inlägget Nya metoder för analys av hästdopningsprover dök först upp på VeterinärMagazinet.

Djursholms veterinärklinik söker en veterinär till en utbildnings-/utvecklingstjänst i Stockholms län

$
0
0

Djursholms Veterinärklinik är en liten familjeägd fristående klinik som öppnade 2010 i natursköna Djursholm, Danderyd. Kliniken har ett välrenommerat rykte och en väl inarbetad kundkrets med ca 2 500 besök per år.
Hos oss jobbar en veterinär, några konsulter, en legitimerad djursjukskötare och en djurvårdare i ett härligt gäng. Vår målsättning är att erbjuda personlig djursjukvård med hög kvalité och en god kompetens.
Vår verksamhet växer och vi kan nu erbjuda en mer avancerad tandvård och därför behöver vi utöka vårt team med ytterligare en Leg. veterinär.  Är det du?

Kvalifikationer: (vem är du?)
Vi söker nu dig som är nyutbildad med ett brinnande intresse för smådjur och som vill arbeta och utvecklas på en mindre men välutrustad klinik. Du som är i början av din yrkeskarriär och har fått din veterinärlegitimation är varmt välkommen att söka tjänsten. Du som är mer erfaren är naturligtvis också intressant för rollen. Det viktiga för oss är att du är rätt person för jobbet. Vi tror att du som är noggrann, kompetent och ansvarstagande med fokus på våra patienter och djurägare, kommer att trivas hos oss. Vi tror också att du har lätt för att samarbeta och kommunicera med våra kunder och medarbetare, och samtidigt vill ha kul på jobbet.

Vi erbjuder:
På vår klinik kan vi hantera såväl svårare utredningsfall och operationer som förebyggande sjukvård och enklare mottagning. Vi erbjuder dig ett varierat och utmanande arbete med goda utvecklingsmöjligheter och möjlighet att hitta ditt intresseområde. Kliniken har generösa poliklinik- och operationstider, en djuranpassad stressminimerande vård, individanpassad schemaläggning och en personlig utbildningsplan.

Tjänstgöringsgrad: önskvärt 100 %, men vi kan vara flexibla mellan 50-100 % beroende på personliga önskemål. Intervjuer sker fortlöpande.

Om det låter intressant så hör av dig till:
Klinikchef Maria Thörner: maria@djursholmsvet.se eller 08-755 42 36.

Välkommen med din ansökan!

 

 

 

Inlägget Djursholms veterinärklinik söker en veterinär till en utbildnings-/utvecklingstjänst i Stockholms län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Ny testmetod för diagnos av klöveksem

$
0
0

Forskare vid SLU med lovande resultat studerat en helt ny metod för att diagnostisera smittsamt klöveksem.

Smittsamt klöveksem är en sjukdom som främst drabbar mjölkkor i lösdriftsbesättningar och som yttrar sig som sårigt och lättblödande eksem. Kons välbefinnande påverkas negativt och därmed förmodligen även fruktsamhet och mjölkproduktion.

Orsaken till eksemen är inte helt klarlagd men sjukdomen är kopplad till en infektion med bakterier främst av arten Treponema phagedenis. Eksemen påverkas också av miljöfaktorer som fukt och dålig hygien.

Klövvårdare och klövexperter har märkt en ökande förekomst av smittsamt klöveksem i Sverige i och med övergång till lösdrift. De allt större besättningarna kräver inköp av kor vilket också kan öka risken för att sjukdomen får fäste och sprids.

Diagnosen av sjukdomen ställs i dag kliniskt och kräver att kon fixeras i en verkstol, vilket är tidkrävande och ett riskmoment ur arbetsmiljösynpunkt. Bedömningen är subjektiv och kräver speciell kompetens.

Ett laboratorietest som enkelt fastställer om en ko är smittad skulle vara till stor hjälp både för forskningen och för lantbrukarna. Forskare vid SLU har undersökt om proteiner från Treponoma-bakterien skulle kunna användas för att sätta upp antikroppstester för analys av blod eller mjölk. Syftet var också att undersöka om ett sådant test kan användas för att avgöra om en ko är drabbad eller om sjukdomen förekommer i en besättning.

– Vår studie är en av de första av detta slag. Det är svårt att odla bakterien och att rena fram de immunstimulerande proteinerna som kan användas för diagnostiken, säger Jenny Frössling, SVA.

I studien ingick 25 svenska besättningar varav 15 besättningar var smittade av klöveksem. I dessa dokumenterades klövhälsan hos samtliga kor i samband med klövverkning och de kor som var drabbade identifierades. I de återstående 10 besättningarna där klöveksem aldrig påvisats togs blod- och mjölkprover av 10 slumpmässigt utvalda kor. Totalt analyserades prover från 390 kor. Från samtliga besättningar utom en togs dessutom tankmjölksprover.

Testerna kunde inte hitta alla sjuka kor men med rätt gränsvärden var det ändå möjligt att minimera antalet friska kor som felaktigt klassades som sjuka. Bäst resultat fick forskarna när resultaten summerades på besättningsnivå.

– Vi hade väntat oss att en del kor som såg friska ut egentligen var sjuka och att den del sjuka kor inte skulle ge utslag i testet. Men vi blev positivt överraskade att de tester som gjordes av blodprov och mjölkprov på individnivå i en besättning tillsammans visade så bra överensstämmelse med tankmjölksprovet för besättningen, säger Jenny Frössling.

Vid analys av tankmjölksproverna klassades de 10 friska besättningarna alla som friska. De flesta av de drabbade besättningarna klassades som smittade men i några fall kunde inte forskarna påvisa spår av immunreaktioner i tankmjölksprovet och besättningen blev felaktigt klassad som frisk.

Testerna behöver förfinas för att säkert kunna avgöra om en besättning eller enstaka individer är helt fri från sjukdomen. Men forskarna menar att metoden redan är tillräckligt tillförlitlig för att användas i forskningsstudier för att undersöka utbredningen av smittsamt klöveksem. Om spår av antikroppar kan hittas i tankmjölken och hos en stor andel av korna så är besättningen med största sannolikhet också drabbad.

– Det finns ett stort värde i att undersöka spridningsgraden inom och mellan besättningar och att kartlägga spridningsvägar. Testerna kan också ge indikation om vilka besättningar som har problem så att man för att man bättre ska kunna sätta in förebyggande åtgärder och minska spridning av sjukdomen, säger Jenny Frössling.

Källa: Lanbruksforskning.se Foto Bengt Ekberg, SVA

Inlägget Ny testmetod för diagnos av klöveksem dök först upp på VeterinärMagazinet.

Evidensia utökar i Norrland

$
0
0

Veterinärhuset Södra Berget blir en del av Evidensia. Därmed förstärker djursjukvårdskedjan sitt erbjudande i Norrland, enligt ett pressmeddelande.

– Med Veterinärhuset Södra Berget ombord ser jag fram emot att på allvar etablera en Norrlandsregion, säger Johan Wiklund, vd Evidensia Sverige.

Sedan tidigare har Evidensia smådjursverksamheterna Djursjukhuset Gammelstad och Djurkliniken Öjebyn i Norrland.

Veterinärhuset Södra Berget AB öppnade den 5 maj 2009 och drivs och ägs fram till nu av veterinärerna Åse B Fjeldstad, Trond Holdaas och Ulrik Hagevi.

– Vi är övertygade om att detta är rätt utveckling för Veterinärhuset Södra Berget. Vi har en fin och stark verksamhet och när vi tar detta steg ser vi möjligheter att utöka samarbetet med andra kliniker och även få ta del av ett kunskapsnätverk som vi tidigare inte kunnat, säger Ulrik Hagevi.

Lokalerna består av 1 000 kvm fördelat på tre våningsplan, ombyggda och anpassade för att kunna erbjuda en lugn och trivsam miljö för patienterna och effektiva arbetsflöden för personalen.

Veterinärhuset Södra Berget erbjuder undersökningar, förebyggande vård, medicinska utredningar, tandbehandlingar, kirurgi, ortopedi, artroskopi, bilddiagnostik och laboratorieundersökningar för hundar, katter och övriga små sällskapsdjur.

Källa: Evidensia

 

Inlägget Evidensia utökar i Norrland dök först upp på VeterinärMagazinet.

Veterinärchef till Smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset Uppsala

$
0
0

Var med och forma arbetet på Sveriges enda universitetsdjursjukhus!
Universitetsdjursjukhuset (UDS) är SLUs resurs för klinisk forskning och utbildning, och är Sveriges enda universitetsdjursjukhus. Inom UDS bedrivs utbildning för veterinärstudenter och djursjukskötare, liksom forskning. UDS har ca 175 anställda som bedriver kvalificerad djursjukvård dygnet runt året om för katter, hundar, mindre sällskapsdjur och hästar. UDS har även en ambulatorisk utbildningsklinik med veterinärer som åker ut till stall och gårdar. Smådjurskliniken på UDS har ca 80 årsarbetskrafter. Vi har öppet dygnet runt årets alla dagar och tar emot såväl primärfall som remissfall. Utöver moderna verksamhetsanpassade lokaler har vi tillgång till avancerad bilddiagnostik, laboratorium av högsta kvalitet och inte minst ett stort gäng riktigt trevliga och mycket kompetenta medarbetare.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att ha personalansvar för en del av veterinärgruppen på smådjurskliniken. Du kommer vara deras närmsta chef med ansvar för deras kompetensutveckling, medarbetarsamtal och lönesättande samtal. Du deltar i verksamhetsutveckling och budgetarbete tillsammans med övrig ledningspersonal, och i detta ingår även bemanningsplanering och rådgivning i schemaläggningen. Du ingår i smådjursklinikens ledningsgrupp och rapporterar till chef för smådjurskliniken. I befattningen ingår att arbeta kliniskt med alla normalt förekommande arbetsuppgifter i smådjurssjukvården. Vi arbetar dagtid, kvällar, nätter och helger. I tjänsten ingår även handledning av studenter, då SLU utbildar såväl djursjukskötare som veterinärer och vi tar även emot praktikanter från djurgymnasierna.

Kvalifikationer:
Vi söker dig som är legitimerad veterinär eller har annan relevant grundutbildning med flera års tidigare erfarenhet från smådjursjukvård. Det är meriterande om du har arbetat i arbetsledande ställning och/eller har utbildning inom ledarskap eller personalfrågor. Du är van att möta djurägare i olika situationer och inser vikten av att upprätthålla goda kundrelationer. Du är också mån om goda relationer med kollegor och remittenter och har god samarbetsförmåga. Du är intresserad av att skapa goda förutsättningar för arbete med undervisning och forskning och uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Du har ett vetenskapligt förhållningssätt, med intresse för evidensbaserad vård. Som person är du strukturerad och bra på att planera ditt arbete. Vi kommer att lägga mycket stor vikt vid din personliga lämplighet.

Omfattning: 100%

Ref SLU ua 2018.2.5.1-1425

Ansökan:
Välkommen med din ansökan! 

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och utnyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt.

SLU har drygt 3 000 medarbetare, 5 000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala.

SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning.

 

Inlägget Veterinärchef till Smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset Uppsala dök först upp på VeterinärMagazinet.


AniCuras Peter Dahlberg finalist till SvD:s Affärsbragd

$
0
0

AniCura är en av fem finalister till SvD:s Affärsbradg 2018.

I sin kommentar till tidningen berömmer vd Peter Dahlberg den svenska affärsklimatet, men han efterlyser också större politisk förutsägbarhet kring exempelvis skattefrågor.

Övriga finalister är som slåss om affärsbragden är Barbara Bergström, medgrundare till Internationella Engelska skolan, Johan Skarborg grundare av bemanningsföretaget Academic Work och Maria Åkerberg, grundare av det ekologiska hudvårdsföretaget Dermanord.

Vem som blir vinnare avslöjas i samband med invigningen av SM i Ung Företagsamhet den 16 maj.

Källa: SvD

 

Inlägget AniCuras Peter Dahlberg finalist till SvD:s Affärsbragd dök först upp på VeterinärMagazinet.

Marjaana Alaviuhkola ny ordförande i Svensk Travsport

$
0
0

Marjaana Alaviuhkola har valts till ny ordförande i Svensk Travsports. Hon har arbetat i styrelsen sedan 2010, de senaste åren som vice ordförande och möttes av applåder från fullmäktige. Till vardags är hon vd för Hallands Djursjukhus (se VeterinärMagazinet 2/2018).

– Att bli ordförande för Svensk Travsport ser jag som ett hedersuppdrag, framförallt vid den här tidpunkten när Svensk Travsport står inför stora förändringar de kommande åren, säger Marjaana Alaviuhkola och pekar på gemenskapen och kärleken till hästen och travsporten som sin drivkraft.

– Det handlar nu om att säkra travsportens framtid i decennier framåt och jag är övertygad om att arbetet med att rekrytera hästägare, aktiva och publik sker lokalt på travbanorna, och där Svensk Travsport centralt ska utveckla sin roll som ett serviceorgan till banorna.

Svensk Travsports styrelse bestårnu av Marcus Persson, Hanna Eriksson (ungdomsadjungerad), Mats Norberg, Ingela Claeson (ungdomsadjungerad), Marjaana Alaviuhkola (ordförande), Daniel Schützer, Lina Bertilsson (vice ordförande), Erik Adielsson, Anders Källström.

Hans Ljungkvist och Arendt Cederqvist har lämnat styrelsen.

Foto Anders Andersson

Inlägget Marjaana Alaviuhkola ny ordförande i Svensk Travsport dök först upp på VeterinärMagazinet.

Djurägare omedvetna om faran med högt blodtryck

$
0
0

Många djurägare känner inte till att högt blodtryck hos katt kan ge upphov till allvarliga skador på flera organ. Bland annat kan katten drabbas av akut blindhet, skriver Ceva i ett pressmeddelande.

Sjukdomen kallas för ”the silent killer” och diagnostiseras ofta för sent.

– Hos katter kan högt blodtryck orsaka stor skada på ögon, njurar, hjärta och hjärna, säger Anna-Karin Landgren, engagerad smådjursveterinär från Onsala.

Hon påminner om att katten kan verka helt frisk ända tills man börjar mäta blodtrycket eller allvarliga symptom visar sig. Bland annat kan det resultera i akut blindhet.

– Högt blodtryck i ögat kan orsaka att näthinnan blöder eller till och med lossnar, förklarar Ann Ström, specialist på ögonsjukdomar hos hundar och katter vid Evidensia Djursjukhus i Malmö.

Ägaren upptäcker vanligtvis blindhet först när katten börjar gå in i saker. Då har blodtrycket ofta varit högt under en tid. Regelbundna blodtrycksmätningar och ögonundersökningar av katter i riskgrupper kan hjälpa till att diagnostisera och behandla högt blodtryck tidigare, då chansen för bibehållen syn är störst.

Studier visar att minst en av åtta katter över nio års ålder berörs, och om katten har en kronisk njursjukdom eller en överaktiv sköldkörtel är risken ännu större. En av tre lider då av högt blodtryck.

Förebyggande mätningar av kattens blodtryck är lösningen. Då går det fort och är okomplicerat att ställa diagnos.

Kattorganisationen ISFM (International Society for Feline Medicine) rekommenderar att man kollar kattens blodtryck minst en gång per år från det att katten är sju år gammal och två gånger per år efter 12 års ålder.

Ceva genomför i år en kampanj för att höja medvetenheten om vikten att mäta blodtrycket på katt. Maj 2018 har utsetts till Kattens Hypertensionsmånad.

Enligt veterinär Ursula Larsson på Ceva Animal Health, visar en nyligen genomförd undersökning att hela 74 procent av djurägarna aldrig hade hört talas om högt blodtryck hos katter.

Källa: Ceva

Inlägget Djurägare omedvetna om faran med högt blodtryck dök först upp på VeterinärMagazinet.

EU berömmer svensk resistensbekämpning

$
0
0

Sveriges arbete för att motverka antibiotikaresistens hos djur kan vara en förebild för andra EU-länder. Det framgår av en rapport från generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet, enligt ett pressmeddelande från SVA.

Arbetet mot antibiotikaresistens är en av de viktigaste globala utmaningarna inför framtiden. Sverige bedriver sedan länge ett arbete för att förebygga och bekämpa djursjukdomar.

– Vi ser att det haft stor betydelse för att minska användningen av antibiotika och spridningen av resistens. Resultaten visar att Sveriges strategier och arbetssätt är effektiva. Det goda samarbete vi har mellan myndigheter, organisationer och djurägare ska vi vara stolta över, säger Ingrid Eilertz, veterinärchef och chef för Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa.

Tre av de goda exempel som lyfts i rapporten:

  • Den årliga analys och uppföljning som görs i rapporten Swedres-Svarm där resultaten av den svenska övervakningen av resistenta bakterier och antibiotikaanvändningen till djur och människor sammanställs.
  • De behandlingsrekommendationer som tagits fram av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap och av Läkemedelsverket för att ge veterinärer vägledning för behandling av olika infektioner.
  • Det svenska arbetet med att införa goda vårdhygienrutiner inom all djursjukvård där den svenska lagstiftningen troligen är unik i världen.

– Det är viktigt att kunskapen vi får från övervakningen av resistens och antibiotikaanvändning hos djur omsätts i praktisk handling för att minska spridningen av antibiotikaresistens. Så har vi länge arbetat i Sverige och det är glädjande att vårt arbetssätt uppfattas som ett gott exempel för andra länder säger Björn Bengtsson, chef för Antibiotikasektionen vid SVA.

Under tio dagar i oktober 2017 besökte en grupp från EU:s generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet Sverige för att titta på det svenska arbetet för en ansvarsfull antibiotikaanvändning till djur.

Besöket var en del i en serie besök som EU genomför i olika medlemsländer med syfte att samla information om hur olika länder arbetar för att minska användningen av antibiotika till djur. De vill också hitta goda exempel som andra länder kan dra nytta av. Målet är att EU ska bli en förebild för resten av världen när det gäller arbete med antibiotikaresistens. Flera olika myndigheter och organisationer deltog under besöket och berättade om det svenska arbetet.

Källa: SVA Länk till rapporten här

 

 

Inlägget EU berömmer svensk resistensbekämpning dök först upp på VeterinärMagazinet.

Legitimerade djursjukskötare till AniCura Djursjukhuset i Hässleholm, Skåne län

$
0
0

AniCura Djursjukhuset i Hässleholm fortsätter att växa och söker nu fler legitimerade djursjukskötare!

Vem söker vi?
Djursjukhuset är naturskönt placerat i Nordöstra Skåne med goda kommunikationsmöjligheter med tåg. Efter att de senaste åren ha genomgått en omfattande tillväxt, utgör idag AniCura Djursjukhuset i Hässleholm en välutrustad remissinstans som bedriver avancerad djursjukvård dygnet runt. Det fina djursjukhuset har idag runt 70 anställda med en härlig gruppdynamik.
Vi söker dig, positiva, arbetsvilliga och ambitiösa leg djursjukskötare, som vill vara en del av vårt glada gäng och ta del av alla utmaningar som arbetet på ett större djursjukhus innebär!

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till Sköterskechef Jenny Karlsson på mail jenny.karlsson@anicura.se

Välkommen med din ansökan!

Inlägget Legitimerade djursjukskötare till AniCura Djursjukhuset i Hässleholm, Skåne län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Leg. Djursjukskötare till AniCura Veterinärhuset Ängelholm, Skåne län

$
0
0

AniCura Veterinärhuset Ängelholm är en ny medlem i AniCura-familjen och söker nu fler legitimerade djursjukskötare!

Vem söker vi?
Den fina kliniken är centralt placerad i Ängelholm, välutrustad och med en kompetent och trevlig personalgrupp om 12 medarbetare varav 4 veterinärer.
Vi söker dig, positiva, arbetsvilliga och ambitiösa leg djursjukskötare, som vill arbeta och utvecklas på en liten klinik med hög kompetens.

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till Sköterskechef Helena Andrén på mail helena.andren@anicura.se

Välkommen med din ansökan!

Inlägget Leg. Djursjukskötare till AniCura Veterinärhuset Ängelholm, Skåne län dök först upp på VeterinärMagazinet.

BHVet tar ett kliv upp

$
0
0

På några år har Bengt Hagman slagit sig in på en hårt konkurrensutsatt marknad för fodertillskott och hudprodukter för hund och katt. Nu har han hittat nya leverantörer i Portugal och Frankrike.

Bengt Hagman är från början husdjursagronom (näringsfysiolog för djur) och arbetade länge för Ciba-Geigy och Novartis. För sex år sedan beslöt han att starta eget och sedan dess arbetar han i grossistledet inom områdena fodertillskott och hudprodukter för hund och katt. Företaget heter BHVet och återförsäljarna är först och främst veterinärkliniker över hela landet – där djurägarna kan få råd och uppföljningsmöjlighet så att de blir nöjda med produktens effekt.

För ett år sedan skrev BHVet avtal med den portugisiska leverantören Wepharm och därmed förbättrades erbjudandet klart jämfört med tidigare. Wepharm hade två medarbetare med vid VeTA-dagarna i slutet av april, där de jobbade tillsammans med Bengt Hagman i hans monter.

– WePharm är ett relativt nystartat företag, men vi satsar på att nå ut i hela Europa redan från början, berättade veterinär Marcelo Sousa för VeterinärMagazinet.

WePharm har redan flera etablerade vinnarprodukter som WePatic® vid leverproblem – den enda kompletta leverprodukten med flera antioxidanter som stödjer hunden och katten när de har problem med för mycket fria radikaler. En annan är WeNefro® som inte enbart är en fosfathämmare, utan kan hjälpa katten och hunden redan innan den kroniska njurinsufficiensen blivit ett allvarligt problem.
Samtidigt planerar Bengt Hagman en riktigt stor lansering av ett nytt ledtillskott, WeJoint® Plus, som utan tvekan kommer att bli mycket populär.

I dagarna inleder Bengt Hagman även ett nytt samarbete, med det franska företaget Dermoscent-LDCA, som tillverkar ett komplett sortiment av hudvårdsprodukter för hund och katt. Det handlar om produkter vid seborré, atopi, och pyodermi. Om pälsen och huden är välvårdad, mår också djuret bättre vilket ger mindre problem för djurägaren. Produkterna bygger på olika vegetabiliska oljor med egenskaper som hjälper vid hudproblem och som inte innehåller antibiotika – vilket är väsentligt långsiktigt. Alla hudvårdsprodukter administreras självklart utvärtes (spot-on, mousse, spray, schampo etc) vilket ökar verkningsgraden vid många hud-problem.

BHVet lanserar nu också ett lugnande medel, WeCalm®, att användas för hundar och katter som exempelvis är skotträdda vid nyår.

– Ingredienserna påverkar GABA, serotonin och noradrenalin. Effekten varar i 12 timmar, vilket är betydligt längre än för andra varumärken som finns. Dessutom är tabletten mycket smaklig för katt och hund, vilket gör medlet till en given vinnare, säger Bengt Hagman.

Bengt Hagman driver sitt företag helt själv från Onsala och han närmar sig pensionsåldern, ändå funderar han på expansion.

Läs mer på www.bhvet.se

Inlägget BHVet tar ett kliv upp dök först upp på VeterinärMagazinet.


Universitetsadjunkt idisslarmedicin i Uppsala län

$
0
0

Kliniska vetenskaper
Institutionen för kliniska vetenskaper ansvarar för grundutbildning, forskning och forskarutbildning inom anestesiologi, bilddiagnostik, djuromvårdnad, epidemiologi, försöksdjursvetenskap, kirurgi, klinisk kemi, medicin och reproduktion. Inom samtliga ämnen spänner vår verksamhet över alla djurslag.

Ämnet idisslarmedicin innefattar diagnostik, medicinsk men även kirurgisk behandling samt profylax av sjukdomar hos idisslare (i första hand nötkreatur, får och get) på individ och besättningsnivå.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften är undervisning och examination av veterinärstudenter inom idisslarmedicin. Undervisning sker i teoretisk och praktisk-klinisk form, där såväl medicinska och kirurgiska behandlingar som förebyggande djurhälsovård ingår. Den kliniska undervisningen sker dels i institutionens egna lokaler med undervisningsdjur och inremitterade undervisningsfall, dels i nötbesättningen på Lövsta forskningscentrum och i andra besättningar. Den teoretiska undervisningen innefattar seminarier, gruppgenomgångar och ronder. Tjänstgöring på kvällar och helger förekommer.

Kvalifikationer
Du som söker ska ha veterinärexamen, god teoretisk kompetens inom idisslarmedicin på individ och besättningsnivå, samt erfarenhet av praktik inom de aktuella djurslagen. Pedagogisk skicklighet och erfarenhet av praktisk klinisk undervisning är meriterande. B-körkort är krav. Vi kommer även att fästa stor vikt vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, självständighet samt initiativ- och organisationsförmåga.

Fackliga kontaktpersoner
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och utnyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt. SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala. www.slu.se SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning.

Kontaktperson
Jean-Francois Valarcher, Professor, jean-francois.valarcher@slu.se, 018-67 13 51
Nils Fall, Forskare, nils.fall@slu.se, 018-67 13 69

Id: 637
715 Universitetsadjunkt Idisslarmedicin
Diarienummer: SLU ua 2018.2.5.1-1699

Ansökan
Välkommen med din ansökan, ansök här!

Inlägget Universitetsadjunkt idisslarmedicin i Uppsala län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Nya markörer för autoimmun sjukdom hos hund

$
0
0

Hunden och människan har många gemensamma ärftliga sjukdomar och detta utnyttjas allt mer i forskningen.

Nyligen har en analysmetod från humanmedicinen använts för att identifiera blodmarkörer för reumatisk ledvärk, en SLE-liknande autoimmun sjukdom hos hund. Förhoppningen är att markörerna i framtiden ska kunna användas för förbättrad diagnos av sjukdomen. Det test som idag finns för att ställa diagnos, ANA-testet, är relativt ospecifikt och det finns ett behov av mer specifika tester.

Vid autoimmuna sjukdomar angriper immunförsvaret felaktigt egna vävnader och kroppsegna så kallade autoantikroppar kan bildas som är riktade mot kroppens proteiner. Hos människa vet man ganska väl vilka strukturer som angrips, men när det gäller hund är kunskapsläget sämre.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tillsammans med kollegor från Uppsala universitet, Karolinska Institutet, SciLifeLab, KTH, Broad Institute i USA och Euroimmun i Tyskland nu visat att hundar med reumatisk ledvärk ofta har autoantikroppar mot två proteiner (ILF2 och ILF3) med kopplingar till immunförsvaret. Intressant nog så har dessa autoantikroppar tidigare hittats hos laboratoriemöss med SLE-liknande sjukdom och även hos enstaka människor med vissa autoimmuna sjukdomar.

Läs mer här

Källa: SLU

Inlägget Nya markörer för autoimmun sjukdom hos hund dök först upp på VeterinärMagazinet.

Professor Lotta Berg får fint pris

$
0
0

Professor Lotta Berg vid SLU har tilldelats priset WVA Animal Welfare Award vid World Veterinary Associations kongress i Barcelona.Ytterligare fyra veterinärer från skilda delar av världen prisades för sitt arbete med djurskydd och djurvälfärd.

Övriga pristagare var

Professor Adroaldo José Zanella, DVM, Brasilien

Alice Crook, BSc, DVM, Kanada

Zhijuan Yin DVM, Kina

Mactar Seck MSc, DVM, Senegal

WVA Animal Welfare Award sponsras av läkemedelsbolaget Ceva.

Källa: WVA

Inlägget Professor Lotta Berg får fint pris dök först upp på VeterinärMagazinet.

Key Contact Manager i Stockholm och Östra Sverige

$
0
0

Ditt arbete kommer innebära ansvar över att driva försäljning av Vetoquinols produkter av läkemedel och handelsvaror till sällskapsdjur. Dina kunder är veterinärkliniker och djursjukhus i Östra Sverige där du bland annat kommer presentera våra produkter inför mindre och större grupper.

Du kommer att få genomgå en väl utformad internutbildning, där du lär dig både produkter och hur försäljningsprocesserna ser ut inom bolaget. Att vara Key Contact Manager innebär ett kul och spännande arbete där du själv kan planera din dag och har stor frihet under ansvar. Få utlopp för dina idéer och engagemang, vi lyssnar!

Amanda, vad tycker du är det bästa med ditt jobb?
”Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik, varje dag möts man av nya spännande möten och utmaningar samtidigt som jag själv har stor möjlighet att påverka upplägget.”

Förutom att uppleva dagar lika Amandas, så kommer du som Key Contact Manager även få:
• Engagerade och glada kollegor som är måna om att hjälpa och stötta varandra
• Vara med på en tillväxtresa med bolaget
• Varierade arbetsmiljö
• Fördelen att kunna arbeta självständigt och ta egna initiativ
• Vara med på årliga säljmöten i Belgien
• Följa med på trevliga mässor och kongresser över hela Sverige och bli en del av vår gemensamma framgång!

Vi söker dig som är positiv och engagerad. För att bli framgångsrik i rollen är du utåtriktad och skicklig på att skapa och utveckla kundrelationer. Du är initiativrik med en drivkraft att nå/överträffa uppsatta mål. Kanske jobbar du redan idag inom djursjukvården eller annan relevant verksamhet, vilket är en merit. Du är en person som trivs med ett flexibelt och självständigt arbete och har lätt för att samarbeta med dina kollegor. Du har god IT-kompetens och pratar och skriver såväl svenska som engelska obehindrat. Körkort krävs för rollen.

Vetoquinol Scandinavia AB är ett veterinärt läkemedelsföretag. Våra kunder är i första hand veterinärer och annan veterinärmedicinsk personal på kliniker och djursjukhus i Sverige. Vetoquinol Scandinavia AB är ett dotterbolag till Vetoquinol SA i Frankrike, en av de tio främsta aktörerna på den veterinärmedicinska marknaden, idag med 140 distributörer och dotterbolag i 25 länder. Vetoquinol Scandinavia AB har ett tätt samarbete med Vetoquinol Belgien.

Skicka din ansökan, personligt brev och CV till camilla.svensson@vetoquinol.com

Inlägget Key Contact Manager i Stockholm och Östra Sverige dök först upp på VeterinärMagazinet.

Debatt: ”Bilden av sörgårdsidyllen ljuger”

$
0
0

Förslaget om en ny djurskyddslag är otillräcklig och bilden av sörgårdsidyllen ljuger. ”Flexiblare och förenklade” regler innebär i verkligheten sänkta krav som lobbyister har fått igenom. Det skriver bland andra veterinär Kristina Forslund på DN Debatt.

Utvecklingen sedan dagens djurskyddslag infördes 1988, och som statsminister Ingvar Carlsson överlämnade till Astrid Lindgren på hennes 80-årsdag, har formats till ett långdraget svek mot lagens intentioner, mot den djurvänliga opinionen och mot Sveriges djur, skriver artikelförfattarna.

De menar att Sverige inte är något föregångsland gällande djurvälfärd, utan att vid internationella jämförelser har halkat efter. ”Den sörgårdsidyll som visas i den förljugna reklamen har i verkligheten ersatts med högautomatiserade system där djur kan lida och dö utan att någon upptäcker deras umbäranden”, heter det vidare.

Regeringens proposition om en ny djurskyddslag är därför helt otillräcklig, skriver de. ”Framstegen är få och de ’flexiblare och förenklade’ reglerna är inte sällan en förskönande omskrivning av de sänkta krav som branschernas lobbyorganisationer fått igenom” heter det i artikeln, och flera exempel ges på detta.

Artikelförfattarna vill därför uppmana regeringen att dra tillbaka propositionen om ny djurskyddslag med försämrad djurvälfärd och skyndsamt återkomma med en avsevärt omarbetad proposition som ger djuren en möjlighet att leva ett anständigt liv där hänsyn tagits till för arten etologiska och fysiologiska behov.

Debattartikeln har undertecknats av Kristina Forslund, veterinär, docent i idisslarnas sjukdomar och medförfattare till ”Min ko vill ha roligt” av Astrid Lindgren, Magnus Irestig, ledamot i partistyrelsen, Djurens parti och Karin Nyman, översättare, Astrid Lindgrens dotter.

Länk till debattartikeln om djurskyddslagen här

 

Inlägget Debatt: ”Bilden av sörgårdsidyllen ljuger” dök först upp på VeterinärMagazinet.

Viewing all 2402 articles
Browse latest View live