Quantcast
Channel: VeterinärMagazinet
Viewing all 2396 articles
Browse latest View live

Oscar Nilsson får kungligt stipendium

$
0
0

Laboratorieveterinär Oscar Nilsson vid SVA får ett stipendium på 85 000 kr från Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

– Jag är både glad och hedrad över stipendiet. Förhoppningsvis kan det bidra till att ytterligare förbättra vårt arbete med övervakning av antibiotikaresistens, säger Oskar Nilsson.

Han är verksam vid sektionen för antibiotikafrågor vid SVA och har sedan många år arbetat med resistensfrågor, framförallt inom fjäderfäsektorn. Stipendiet ska användas för resor för att studera övervakningsprogrammen i Frankrike och Kanada, samt för att fortsätta forska om antibiotikaresistens.

Utdelandet av stipendiet kommer att ske fredagen den 25 maj vid en mottagning i Bernadottebiblioteket, Kungliga Slottet i Stockholm.

Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö tillkom i samband med kungens 50-årsdag på initiativ av Vetenskapsakademien, Skogs- och Lantbruksakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Sveriges Industriförbund (nuvarande Svenskt Näringsliv) för att främja forskning, teknisk utveckling och företagande, som bidra till uthålligt nyttjande av naturresurserna och bevarande av biologisk mångfald. Oskar Nilsson är en av femton stipendiater i år.

Källa: SVA Foto Mikael Propst

 

Inlägget Oscar Nilsson får kungligt stipendium dök först upp på VeterinärMagazinet.


Hög tid att vaccinera mot kaningulsot

$
0
0

Kaningulsot kan lätt överföras mellan tam- och vildkaniner. Vaccination av tamkaniner måste ske årligen för att upprätthålla skyddet mot kaningulsot. Senaste stora utbrott var 2016.

SVA tillhandahåller åter vaccin mot de två typer av kaningulsot som förekommer. Anledningen är att det har visat sig vara svårt att få tag på vaccin i år.

– När vaccinet som skyddar mot kaningulsotens två virusvarianter, RHDV1 och RHDV2, i maj 2017 godkändes för försäljning i Sverige avvecklade SVA sin egen försäljning. Veterinärer och djursjukhus hänvisades då till att göra sina beställningar via apoteken. Då det åter är svårt att få tag i vaccin så har SVA alltså ansett det nödvändigt att ta hem det i lager, säger Inger Blom, stabschef för vaccinberedskapen vid SVA.

– Ägare av tamkaniner som har frågor om vaccination och vaccinationsdoser vänder sig bäst till en lokal veterinär.

Vaccinationer bör helst utföras på senvintern, eller i god tid före förflyttningar som kan innebära kontakter med andra tama och vilda kaniner, som till exempel utställningar. Det tar minst sju dagar innan kaninen utvecklat skydd mot kaningulsot efter vaccinationen.

Smittspridning kan ske vid direktkontakt mellan djur, men även indirekt, via infekterat material såsom avföring, blod, saliv och urin. Insekter kan vara viktiga spridare av smitta, och i många länder är sjukdomsutbrotten direkt relaterade till årstidsvariationer av mygg eller knott. I Sverige brukar fall av kaningulsot först påvisas under tidig vår. Sjukdomen ses i södra Sverige och ända upp till Gävleborgs län, framförallt under vår, sommar och höst.

Kaningulsot orsakas av ett lagovirus. Sjukdomsförloppet är snabbt och kaninerna drabbas av allvarliga leverskador. Sjukdomsbilden kan variera. Ofta ses plötsliga dödsfall utan föregående symtom. Ibland ser man blodigt sekret eller skum från näshålan, att kaninerna har svårt att andas eller uppvisar neurologiska störningar. Kaningulsot smittar varken människa eller andra djurarter än kanin och hare.

Bakgrunden till att SVA under en period tillhandahöll vaccin mot de båda virusvarianterna är att den nya typen av viruset, RHDV2, påvisades i många av de kaniner SVA undersökte i ett forskningsprojekt under 2015 – 2016. Resultaten visade att det fanns behov av ett vaccin som skyddade mot båda typerna. SVA fick tillstånd att importera och sälja ett sådant vaccin, i väntan på att vaccinet blev godkänt för försäljning på svenska apotek.

Källa: SVA Foto Mikael Propst

Inlägget Hög tid att vaccinera mot kaningulsot dök först upp på VeterinärMagazinet.

Bästa metoden för att frysa hingstsperma

$
0
0

Borttagning av seminalplasman tycks vara den bästa metoden vid beredning av hingstsperma för frysning. Den visar en jämförelse som gjorts vid SLU.

Insemination med frusen sperma blir allt vanligare inom hästaveln. Trots många försök att förbättra överlevnaden av hingstspermier vid frysning är det fortfarande bara möjligt att frysa spermier från vissa hingstar. Hos vissa arter, som grisar, har tidigare studier visat att spermieöverlevnaden vid frysning kan ökas genom tillsats av seminalplasma, den vätska som naturligt omger spermierna i ett ejakulat.

Forskare från SLU har tillsammans med internationella kolleger jämfört hur olika metoder för frysning påverkar överlevnaden av hingstspermier. Spermaprover samlades från 12 hingstar och seminalplasman avlägsnades genom kolloidcentrifugering, en sorts filtrering som avskiljer spermierna från seminalplasma utan att skada dem. Efter frysning jämfördes överlevnaden hos spermier som antingen 1) fått tillsats av seminalplasma från hingstar vars spermier visat god överlevnad vid frysning 2) fått tillsats av seminalplasma från hingstar vars spermier inte överlevde frysning så bra 3) frusits utan seminalplasma eller 4) frusits konventionellt med delar av den ursprungliga seminalplasma bortfiltrerad (den vanligaste metod som används idag).

Efter upptining visade proverna som frusits utan seminalplasma högst överlevnad. Det var ingen skillnad på frysning med seminalplasma från bra eller dåliga frysare. Avlägsnande av seminalplasman genom kolloidcentrifugering tycks vara den bästa metoden att använda vid beredning av hingstsperma för frysning.

Källa: SLU

Inlägget Bästa metoden för att frysa hingstsperma dök först upp på VeterinärMagazinet.

Okända djur ger goda forskningsidéer

$
0
0

Mycket är fortfarande okänt om djurparksdjuren. På Borås Djurpark lyfts forskning fram som ett tydligt mål i verksamheten. Veterinären Therese Hård samlar så mycket data hon kan.

Therese Hård är veterinär på Borås Djurpark sedan 2014. Allt sedan starten har hon jobbat för att stärka den veterinärmedicinska forskning som bedrivs inom djurparkerna och lyfta hur den kan komma både djur och människor till nytta.

– Djurparkerna har ett enormt värdefullt biologiskt material, det är vi inte så bra på att visa, säger hon.

Enligt den europeiska djurparksföreningen EAZA är forskning en av djurparkernas tydligt uttalade målsättningar, tillsammans med artbevarande och utbildning. På Borås Djurpark finns cirka 500 djur av 60 olika arter och Therese Hård har god rutin på att samla så mycket data som möjligt varje gång det ges tillfälle. Det kan vara till exempel när djuren sövs för förflyttning, vid hälsokontroller eller när de avlivas. Att planera noggrant för provtagningarna lärde hon sig reda innan hon läste till veterinär, under ett års praktik hos Bengt Röken på Kolmårdens Djurpark. Där såg hon också hur forskningen kan stärka djurskyddet.

Ett exempel på hur data från djurparken kan gynna djurvälfärd är en artikel om elefanters sömn, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Zoo Biology och där Therese Hård är medförfattare.

Läs hela artikeln om Therese Hårds arbete i VeterinärMagazinet nr 3 som utkommer vecka 21.

Foto: Jörgen Jarnberger

Inlägget Okända djur ger goda forskningsidéer dök först upp på VeterinärMagazinet.

Dragan Panics Skånekliniker till Evidensia

$
0
0

Nu är det klart att Öresunds Veterinärkliniker i Malmö och Limhamn blir en del av Evidensia. Med en gemensam syn på kvalitet och kompetens som ett prioriterat område, förstärker samgåendet den veterinärmedicinska utvecklingen i området.

– Det är mycket roligt att få välkomna två väldigt välskötta och omtyckta kliniker i Malmöområdet. Jag ser fram emot att få stötta klinikernas fortsatta ambition att erbjuda veterinärvård av högsta klass med ett personligt bemötande, säger Johan Wiklund, vd för Evidensia Djursjukvård.

Hos Öresunds Veterinärkliniker i Malmö och Limhamn finns personal med olika kompetenser och inriktningar och många års erfarenhet. Klinikerna består av moderna och välutrustade lokaler på nära avstånd till Evidensia Djursjukhuset Malmö.

– Jag är övertygad om att detta är rätt utveckling för Öresunds Veterinärkliniker i Malmö och Limhamn. Vi har en fin och stark verksamhet som vi är mycket stolta över och när vi tar detta steg ser vi möjligheter att utöka samarbetet med andra kliniker och ta del av ett större nätverk. Verksamheten här kommer att fortsätta precis som tidigare och fortsätta erbjuda högkvalitativ och god djursjukvård. Tillsammans med Evidensia Djursjukvård kommer vi att fortsätta lyfta och utveckla klinikerna, säger Dragan Panic, veterinär och ägare av Öresunds Veterinärkliniker i Malmö och Limhamn.

Källa: Evidensia Foto: Andreas Hillergren

 

Inlägget Dragan Panics Skånekliniker till Evidensia dök först upp på VeterinärMagazinet.

Veterinär/biolog eller motsvarande med intresse för fisk- och skaldjurssjukdomar i Uppsala län

$
0
0

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag under Näringsdepartementet. SVA:s verksamhetsidé är att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och kunskapskommunikation. Vi är cirka 350 anställda och finns på Ultunaområdet, Uppsala.

Vid SVA:s avdelning för Djurhälsa och Antibiotikafrågor (DOA) finns fyra sektioner som ansvarar för olika djurslag samt antibiotikafrågor. En av dessa är sektionen för fisk.

Verksamheten vid sektionen för fisk inkluderar diagnostik, rådgivning, forskning, utveckling och utbildning inom djurslagen fisk, skaldjur och blötdjur. Sektionen är nationellt referenslaboratorium för smittor hos dessa djurslag och är expert på sjukdomar och smittskydd för departement och myndigheter inom Sverige och för EU. I samråd med näring och myndigheter diskuteras hälsokontrollprogram och genomförande av dessa. I samband med utbrott av särskilt allvarliga sjukdomar utförs smittutredningar och saneringar.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta framförallt med diagnostik, bland annat i form av obduktionsverksamhet, och rådgivning inom de aktuella djurslagen. Även forskning, utveckling och utbildning ingår i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer
För anställning som veterinär krävs legitimation som veterinär samt erfarenhet/intresse för ämnesområdet. Vetenskaplig kompetens inom framförallt ämnesområdet, patologi och/eller mikrobiologi är meriterande.

För biolog, agronom eller jägmästare krävs utbildning inom ämnesområdet fisk/akvakultur. Yrkesmässig erfarenhet liksom vetenskaplig kompetens inom ämnesområdet och/eller mikrobiologi är meriterande.

Det är viktigt att du som söker behärskar svenska/skandinaviska och engelska i tal och skrift. Du är strukturerad och har lätt för att samarbeta. Vi fäster stor vikt vid personlig lämplighet som att du är drivande och att du kan arbeta både självständigt och i team.

Har du frågor?
Kontakta professor Per Wallgren eller HR-specialist Susanne Östling. Facklig företrädare för ST är Carina Pettersson, för SACO Magnus Thelander och för SEKO Theres Andersson. Samtliga nås på e-mail: förnamn.efternamn@sva.se eller på telefon 018-67 40 00.

Inför rekryteringsarbetet har SVA tagit en medveten aktiv ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Låter det här intressant? Ansök här!

Inlägget Veterinär/biolog eller motsvarande med intresse för fisk- och skaldjurssjukdomar i Uppsala län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Veterinär i Uppsala län

$
0
0

Läkemedelsverket är en myndighet under Socialdepartementet och vi verkar för att läkemedel och övriga produkter inom vårt ansvarsområde är säkra, effektiva och av god kvalitet. Läkemedelsverket ska vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa genom att bidra till utvecklingen av folk- och djurhälsan, hälso- och sjukvården, den medicinska forskningen och industrin i Sverige och Europa.
Vi är en kunskapsintensiv myndighet som erbjuder dig intressanta arbetsuppgifter i en spännande och lärorik miljö. Vi vill ge dig goda förutsättningar för balans i livet och därför har vi friskvårdsbidrag och en friskvårdstimme per vecka på arbetstid. Vi tillämpar flextid och förmånliga villkor gällande semester och föräldrapenningtillägg. Vårt löfte till dig, varandra och alla våra intressenter är öppenhet, professionalism och proaktivitet.

Beskrivning av enhet/verksamhet
Enheten för Läkemedelssäkerhet ansvarar för biverkningsrapportering och signalspaning för både human- och veterinärläkemedel. Gruppen för Veterinärmedicin, handlägger inkomna biverkningsrapporter och utför signalspaning på veterinärläkemedel i olika databaser för att kontinuerligt följa upp säkerheten efter godkännandet. Arbetet syftar till att öka patient- och användarsäkerheten genom tidig identifiering av potentiella säkerhetsproblem som sedan valideras för att utreda eventuella orsakssamband. Vi arbetar även med uppföljning gällande användningen av veterinärläkemedel tillsammans med andra enheter på Läkemedelsverket.
Arbetet sker i samarbete både inom och mellan enhetens grupper och med flera av Läkemedelsverkets övriga enheter. I våra arbetsuppgifter ingår också riktlinjearbete, utbildning samt deltagande i europeiska arbetsgrupper avseende läkemedelssäkerhet.

Arbetsuppgifter
Du är medicinskt ansvarig för att bedöma inkomna biverkningsrapporter som registrerats och handlagts av en biverkningshandläggare. Du är också ansvarig för att göra en medicinsk bedömning av kvaliteten avseende de data som registrerats i det enskilda fallet. Du genomför signaldetektion på nationella biverkningsrapporter samt på biverkningsrapporter som finns i den europeiska biverkningsdatabasen EudraVigilance Veterinary. I övrigt kommer du att medverka i regelbundna möten på enhets- och gruppnivå samt övriga möten som är relevanta för ditt ansvarsområde. Det kan även bli aktuellt att medverka i interna och/eller externa arbetsgrupper där frågor inom ditt ansvarsområde behandlas. Vi kan erbjuda intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till kompetensutveckling i en stimulerande och kunskapsintensiv verksamhet. Arbetet är självständigt, ansvarsfullt, och ofta utmanande.

Utbildning och erfarenhet
Vi söker dig som är veterinär med erfarenhet av klinisk verksamhet. Om du även har erfarenhet av läkemedelssäkerhet, forskning eller myndighetsarbete är det meriterande.

Personliga egenskaper
Arbetet bedrivs både i grupp och självständigt. Därför är god samarbetsförmåga och flexibilitet viktiga egenskaper. Du bör på vetenskaplig grund kunna analysera biverkningar ur ett kliniskt och medicinskt perspektiv. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Vi fäster stor vikt vid personlig lämplighet.

Enhet: Läkemedelssäkerhet
Diarienummer: 2.4.1-2018-038922
Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Betyg och intyg som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.

Kontakt
Du är välkommen att kontakta gruppchef Peter Ekström eller enhetschef Kerstin Jansson. Du kan även kontakta den fackliga företrädaren Maria Lüttgen SACO eller Pia Wictor ST. Vi finns alla på telefon 018-17 46 00 eller nås genom e-post fornamn.efternamn@mpa.se

Ansök här!

Välkommen med din ansökan!

Inlägget Veterinär i Uppsala län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Förslag till nya föreskrifter vid slakt

$
0
0

Alla djur som slaktas ska kontrolleras av Livsmedelsverkets veterinärer före och efter slakt. Kontrollavgifterna är en betydande kostnad för slakterierna. Livsmedelsverket föreslår därför att slakterierna ska anmäla sin slakt i god tid för att undvika att extra kostnader uppstår.

Dessutom ska djurkroppar på vilthanteringsanläggningar kontrolleras innan de styckas. En del mindre slakterier slaktar oregelbundet och med kort varsel. Många småskaliga anläggningar finns i glesbygd vilket försvårar Livsmedelsverkets bemanning på grund av långa inställelseresor. När personal måste åka dagen innan kan sena avbokningar öka kostnaderna för Livsmedelsverket. Omvänt kan sena anmälningar om slakt innebära att det inte finns någon veterinär tillgänglig, vilket gör att slakteriet måste skjuta på slakten med ökade kostnader som följd.

Livsmedelsverket vill därför reglera planeringen av kontroll vid slakt för att motverka ineffektivitet i kontrollen. Reglerna ska också bidra till likvärdig behandling, transparens och förutsägbarhet för företagen. Förslaget innebär att företagen lämnar önskemål i god tid och att Livsmedelsverket därefter beslutar om ett kontrollschema. Tillfälliga ändringar kan ske tio arbetsdagar före slaktdagen och avbokning tre arbetsdagar innan.

Förslaget skickades ut i början av maj till 80 remissinstanser och svar ska lämnas senast 1 juni 2018.

Källa: Livsmedelsverket

Inlägget Förslag till nya föreskrifter vid slakt dök först upp på VeterinärMagazinet.


Djurägare behöver bättre info inför resan

$
0
0

Nästan alla djurägare är införstådda med att djur som ska resa ska vara vaccinerade och avmaskade. Men ofta behöver de råd om hur man tar hand om djuren på själva resan, och i ett annat land.

Djurägarna känner heller inte till de vanligaste smittorna utöver rabies. Lotta Gunnarsson, tf statsveterinär på SVA, berättar om vad hon brukar säga till djurägare:

– Jag informerar dem om att smittläget utomlands är annorlunda än här. Ska man resa med hund eller katt så finns det bra preparat för att skydda dem mot framförallt de blodsugande djur som är smittbärare, och den arsenalen ska man utnyttja.

Hennes näst viktigaste råd är att inte ha hunden lös på det sätt djurägaren kanske är van vid hemma. Lotta Gunnarsson tycker det är viktigt att tala om att det är en risk att låta hunden ha kontakt med lokala hundar, till exempel på stranden.

Den som vill flyga med hund eller katt måste tänka på mer än bara hundens vikt. De tillåtna måtten på väskan djuret reser i är begränsade. Hos SAS är till exempel maxmåtten 40x25x23 cm.

Läs mer om att transportera djur i sommarnumret av VeterinärMagazinet, som utkommer i juli.

Text: Cecilia Lönnell

 

Inlägget Djurägare behöver bättre info inför resan dök först upp på VeterinärMagazinet.

Fågelinfluensa på fasananläggning i Skåne

$
0
0

Ett fall av fågelinfluensa av typen H5 har konstaterats vid en anläggning som föder upp fasaner i Arlöv utanför Malmö. Det skriver SVA i ett pressmeddelande.  

Viruset är lågpatogent till skillnad från de högpatogena fågelinfluensavirus som påvisats i Sverige nyligen. Proverna är analyserade av SVA inom ordinarie övervakningsprogram för fågelinfluensa.

Lågpatogena virus kan dock under vissa omständigheter omvandlas till högpatogena, vilket är huvudanledningen till att också utbrott med lågpatogen fågelinfluensa kontrolleras, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA.

När det gäller den smittade anläggningen för fasanuppfödning så har Jordbruksverket nu beslutat om tillträdesförbud och där råder särskilda restriktioner, som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till anläggningen.

Jordbruksverket har också beslutat att införa ett kontrollområde med en kilometers radie kring gården. I kontrollområdet gäller bland annat följande restriktioner:

  • Personer som besöker djurstallar med fjäderfä och andra fåglar ska följa hygienreglerna.
  • Det är förbjudet att transportera fjäderfä, levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter mellan anläggningar för fjäderfä.
  • Det är förbjudet att transportera fjäderfä, levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter ut ur och in i kontrollområdet.
  • Det är möjligt att söka dispens för vissa transporter inom områdena.

För att motverka smittspridning från den spärrade fasanbesättningen kommer djuren att avlivas.

– För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner, säger Karin Åhl, stf enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

Källa SVA

 

Inlägget Fågelinfluensa på fasananläggning i Skåne dök först upp på VeterinärMagazinet.

Biomedicinsk analytiker i Uppsala län

$
0
0

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag under Näringsdepartementet. SVA:s verksamhetsidé är att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och kunskapskommunikation. Vi är cirka 350 anställda och finns på Ultunaområdet, Uppsala.

Avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor (DOA) har ett avdelningsövergripande laboratorium ”DOA-lab” med en bred verksamhet där vi är ett tiotal personer som arbetar. Avseende fisk så dominerar rutindiagnostiska undersökningar av bakteriella, virala och parasitära sjukdomar. Vi är också nationellt referenslaboratorium för fisksjukdomar och antibiotikaresistens. En stor del av det vi i övrigt gör på DOA-lab drivs i projektform.

Arbetsuppgifter
Vi erbjuder dig ett omväxlande arbete där du utför ackrediterad bakteriologisk diagnostik av fisksjukdomar, både odlingar och ELISA-baserade analyser. Arbetet utförs till största delen självständigt vilket innebär både frihet och ansvar samt kräver egna initiativ. Inom ramen för tjänsten utvecklar du ditt intresse för mikrobiologi, använder dina kunskaper och förkovrar dig både inom det traditionella laboratoriehantverket och moderna tekniker. Din huvuduppgift rör diagnostik av bakteriella sjukdomar hos fisk men även övriga arbetsuppgifter på DOA-lab kan komma att ingå i arbetet, såsom fiskvirologi och analyser hos lantbrukets djur, sport- och sällskapsdjur samt inom antibiotikaområdet.

Kvalifikationer
Du är legitimerad biomedicinsk analytiker alternativt har en annan för tjänsten relevant utbildning. Du är intresserad av bakteriologisk och serologisk diagnostik.

Du är intresserad av att utveckla arbetsprocesser och tycker om att se ett resultat av ditt arbete. Att du är noggrann, kvalitetsmedveten och utför arbetet på ett ansvarsfullt sätt är lika viktigt för dig som för oss. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet för arbetsuppgifterna, såsom hög servicekänsla, god kommunikativ förmåga, utvecklingsinriktad och initiativtagande samt att du kan arbeta både självständigt och i team. Du behöver kunna uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.

Meriterande – önskemål
Erfarenhet av arbete med bakteriologisk och serologisk diagnostik.

Har du frågor?
Kontakta avdelningschef Per Wallgren, sektionschef Charlotte Axén eller HR-specialist Susanne Östling. Facklig företrädare för ST är Carina Pettersson, för SACO Magnus Thelander och för SEKO Theres Andersson. Samtliga nås på telefon 018-67 40 00.

Inför rekryteringsarbetet har SVA tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Låter det här intressant? Ansök här!

Inlägget Biomedicinsk analytiker i Uppsala län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Håkan Onsjös Gotlandskliniker till Evidensia

$
0
0

Djurklinikerna i Visby på Gotland, med kliniker också i Hemse och Slite, blir en del av Evidensia Djursjukvård. 

– Samgåendet ger oss möjlighet att ta ett steg vidare till att bli Gotlands ledande klinik. Vi kommer in i ett sammanhang som ger många möjligheter till kunskapsutbyte och kompetensutveckling för personalen. I dag har vi specialistkompetens inom hund och katt. Nu när vi får tillgång till Evidensias specialistkompetenser också inom andra områden, kommer vi att kunna erbjuda gotländska djurägare veterinärvård med ännu högre kvalitet och service. Vi ser mycket fram emot att bli en del av Evidensia Djursjukvård, säger Håkan Onsjö, veterinär och ägare av Djurklinikerna.

Djurklinikerna i Visby kommer att fortsätta arbeta självständigt. Likaså kommer man att fortsätta fungera som ”den lilla kliniken” med en personlig relation till varje enskild djurägare, katt och hund, något alla djurägare uppskattar mycket.

– Som gammal bofast på Gotland gör det mig extra glad att Evidensia får möjligheten att hjälpa Djurklinikerna att ytterligare förbättra djursjukvården på hela Gotland med sitt personliga och lokala fokus. Förutsättningarna kunde knappast vara bättre genom att få göra detta tillsammans med den oerhört erfarna och omtyckta personalen på Djurklinikerna, som leds av Håkan Onsjö. Jag ser verkligen fram emot att få jobba tillsammans med Håkan, Mårten, Lasse och alla de andra på Djurklinikerna, säger Johan Wiklund, vd för Evidensia Djursjukvård.

Gotland är ön som sommartid besöks av tusentals turister och deras husdjur. Det betyder en kraftig ökning av patientunderlaget sommartid.

– Många av våra patienter på sommaren går normalt till andra Evidensia-kliniker resten av året och nu kommer de att hitta samma djursjukvårdskedja på sommarstället, säger Håkan Onsjö.

Källa: Evidensia

Inlägget Håkan Onsjös Gotlandskliniker till Evidensia dök först upp på VeterinärMagazinet.

Vinnova-pengar till Intervacc för nytt mastitvaccin

$
0
0

Intervacc har fått delfinansiering från statliga Vinnova för att vidareutveckla sitt vaccin INV412 mot mastit hos mjölkkor.  Finansieringen gäller en första fas i ett prekliniskt utvecklingsprogram med en budget på 3,1 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Vinnova har utsett vaccinkandidaten INV412 till innovationsprojekt i konkurrens med andra svenska utvecklingsprojekt som har möjlighet att nå framgång internationellt.

Nu kan vi fortsätta våra satsningar på ännu ett nytt vaccin i vår spännande projektportfölj för en ny generation vacciner, säger vd Jan-Ingmar Flock.

Mastit hos mjölkkor är ett stort problem inom mjölknäringen i hela världen. Bara inom EU uppstår mer än 2,6 miljoner fallper år som kan kopplas till Staphylococcus aureus. Mjölkindustrins kostnader globalt förknippade till mastit närmar sig  270 miljarder kronor. Mjölkindustrin påverkas bland annat genom minskat mjölkutbyte, påföljder på grund av låg mjölkkvalitet, kasserad mjölk och för tidig avlivning av produktiv mjölkboskap.

Genom att Staphylococcus aureus ger upphov till allvarliga och ofta svårbehandlade infektioner på människa, kommer erfarenheterna från INV412 på ko att kunna tas vidare inför en framtida utveckling av ett vaccin på människa, skriver Intervacc i sitt pressmeddelande. Vaccination mot bakteriella infektioner ses som en av de viktigaste åtgärderna för att minska överanvändningen av antibiotika.

INV412 är Intervaccs tredje vaccinkandidat i projektportföljen, vid sidan om Strangvac, ett vaccin mot kvarka på häst, och INV274 mot streptokockinfektion på gris.

Källa: Intervacc

Inlägget Vinnova-pengar till Intervacc för nytt mastitvaccin dök först upp på VeterinärMagazinet.

Leg.djursjukskötare till Akut/IVA Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm i Västmanlands län

$
0
0

Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm har funnits i över 50 år och är ett av Sveriges mest välrenommerade djursjukhus. Vi bedriver kvalificerad djursjukvård dygnet runt, året om och till oss är djurägarna alltid välkomna.

Arbetsuppgifter
Vi behöver bli fler djursjukskötare på vår akutmottagning och intensivvårdsavdelning. Att arbeta som djursjukskötare på vår akutmottagning innebär att ta emot djur och djurägare när de söker akut vård hos oss. I arbetet kommer du att få triagera patienterna och prioritera i vilken ordning de bör tas om hand. Arbetet innebär att du assisterar veterinären och att ni tillsammans arbetar i ett team för att tillhandahålla god akutdjursjukvård. Arbetet på vår akutmottagning är ansvarsfullt och ibland innebär det ett högt tempo. Samtidigt är det mycket omväxlande, vilket gör att den ena dagen inte är den andra lik.

På vår intensivvårdsavdelning är de svårast sjuka djuren inneliggande och arbetet som djursjukskötare innebär monitorering, omvårdnad och behandling av dessa patienter. På vår fina IVA avdelning har vi modern teknisk utrustning och kompetens för att bedriva avancerad djursjukvård till våra patienter.

Vem söker vi?
Vi söker dig som är legitimerad djursjukskötare och är intresserad av akut- och intensivdjursjukvård.Vi ser gärna att du har erfarenhet av djursjukvård och det är meriterande om du har erfarenhet av akut- och intensivvård. Du ser ett stort djursjukhus som tar emot många spännande och intressanta fall som en attraktiv arbetsplats. För att trivas i din roll hos oss ser vi att du är noggrann, ansvarstagande, flexibel och serviceinriktad.

Vi är ett stort djursjukhus med en stor grupp medarbetare vilket betyder att du får möjlighet att samarbeta med många kompetenta och trevliga kollegor. Du trivs med att arbeta både i team och självständigt samt har en vilja att samarbeta och bidra till att verksamheten utvecklas.

Vad erbjuder vi?
Vi erbjuder dig som är nyanställd en lärorik start där du får möjlighet att skaffa dig bred kunskap genom vårt inarbetade introduktionsprogram. Hos oss blir du introducerad tillsammans med erfarna sköterskor och veterinärer som gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Hos oss finns möjlighet att utvecklas i rollen som djursjukskötare. Dels genom lärande på arbetsplatsen med bl.a. intressanta fall men också genom såväl intern som extern utbildning.

Vårt djursjukhus ligger i natursköna Strömsholm och vi är ett välutrustat djursjukhus med utrustning av senaste modellerna.

Om du vill bli en del av vårt positiva och engagerade team som gör allt för att djur ska få bästa möjliga vård och djurägare bästa service är du varmt välkommen med en ansökan.

Anställningsvillkor
Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100%. Om lägre tjänstgöringsgrad önskas finns det även möjlighet till det. Provanställning tillämpas. Rekrytering sker löpande så tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag.

Ansök via vår hemsida: http://jobb.evidensia.se/

Inlägget Leg.djursjukskötare till Akut/IVA Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm i Västmanlands län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Få resistenta bakterier hos svenska djur

$
0
0

I ett internationellt perspektiv är antibiotikaresistenta bakterier fortfarande ovanliga hos lantbruks- och sällskapsdjur i Sverige. Det visar den nya Swedres-Svarm-rapporten för 2017, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Bakterier som orsakar sjukdom hos djur, liksom tarmbakterier från friska djur, är oftast känsliga för de antibiotika som används vid behandling i Sverige. Bakterier med resistens som är anmälningspliktig hos djur, eller hos människor, är ovanliga hos djur här.

– Ett undantag är kyckling där bakterier med så kallad ESBL-resistens förekommer. Men där har en minskning skett sedan tidigare år. Bakterier med den allvarligare resistenstypen ESBLCARBA har däremot inte hittats hos några djur i Sverige, säger Oskar Nilsson, ansvarig för resistensövervakningen vid SVA.

Även om resistensläget är överlag fortfarande är bra, är det viktigt att fortsätta att vara vaksam och fortlöpande övervaka situationen.

Försäljningen av antibiotika till djur är fortsatt låg i ett internationellt perspektiv. Det minskar risken för utveckling och spridning av resistenta bakterier.

– Vårt goda läge är resultatet av många års arbete. Generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet (EU) konstaterade vid ett besök i oktober 2017 att flera svenska aktiviteter kan tjäna som förebild för andra länder. Detta gäller inte minst vår övervakning av antibiotikaresistens, säger Oskar Nilsson.

Fotnot: Rapporten Swedres-Svarm är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och SVA, med data om djur från det veterinära övervakningsprogrammet Svarm.

Källa: SVA

Inlägget Få resistenta bakterier hos svenska djur dök först upp på VeterinärMagazinet.


Djurskyddet för tävlande djur stärks

$
0
0

Den 21 juni ändras tränings- och tävlingsregler för djur. Syftet är att stärka djurskyddet, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Regelverket kring dopning har setts över för att skapa bättre förutsättningar för att skydda djuren från lidande på grund av åtgärder och behandlingar i samband med tävling eller träning för tävling.

En arbetsgrupp bestående av dopingexperter och representanter från häst- och hundsporten har bidragit till arbetet med revideringen av reglerna.

Den så kallade dopningsbilagan i tidigare föreskrifter angav bland annat vilka karenstider som gäller för olika läkemedel. Problemet var att hålla den aktuell. Forskningen har gått framåt och med det har nya preparat tillkommit, vissa preparat har avregistrerats och en del har bytt namn. Dessutom har rekommendationer på karenstider har ändrats.

– Vi har inte möjlighet att uppdatera dopningsbilagan i samma takt som förändringar sker. Detta har lett till bestämmelser som inte varit korrekta och vilket har skapat osäkerhet och tveksamheter om vad som gäller. Nu ändrar vi på det, säger Märta North, enheten för häst på Jordbruksverket.

Regeländringarna förenklar också för en grupp hundägare som behövt söka dispens hos Jordbruksverket men som nu med det nya förslaget inte längre behöver det. Det blir nu tydligare för hundägarna vilka krav som ska vara uppfyllda för att hundens välfärd inte ska äventyras.

Syftet med förändringarna är att skapa bättre förutsättningar för branschen att fortsätta ta eget ansvar för djurskyddet och dopningsfrågor inom sina respektive discipliner. Det ska också förhindra användandet av prestations­höjande eller prestationssänkande åtgärder som kan leda till att djuren an­strängs hårdare än vad de är tränade för, eller att de skadas på annat sätt.

Exempel på läkemedel, substanser och behandlingar som påverkar djurets prestationsförmåga och temperament finns att läsa på respektive organisationers webbplatser.

Källa: Jordbruksverket

Inlägget Djurskyddet för tävlande djur stärks dök först upp på VeterinärMagazinet.

Veterinär till ny spännande tjänst med stora möjligheter att påverka sin vardag!

$
0
0

Dogman söker nu en veterinär till en helt ny, spännande tjänst. Du kommer att få vara med från start på en helt ny resa där Dogman utökar sin verksamhet med egna butiker och veterinärverksamhet. Vi söker dig som vill följa med oss på den resan och få möjlighet att sätta egen prägel på din framtida arbetsplats!

På vår nya, fina djurbutik på Väla köpcentrum har vi gjort plats för en mindre veterinärklinik som kommer att byggas och utvecklas tillsammans med dig och din kompetens. Här finns chansen att få jobba småskaligt och kundnära samtidigt som du ingår i ett större sammanhang och kommer att få många kollegor med olika befattningar och kompetenser. Vi har andra kliniker inom koncernen så du kommer även ha veterinärkollegor på nära avstånd.

Har du några års erfarenhet av smådjur, främst hund och katt, och är på jakt efter en nystart? Vill du vara med på vår spännande resa och kunna påverka inriktningen med ditt eget specialintresse och kunnande?

Förutom yrkeserfarenhet och ett stort intresse för ditt jobb, tror vi att du som söker
– tycker om att ha kul på jobbet.
– tycker om att jobba med både djur och djurägare och kan kommunicera på ett bra sätt.
– drivs av att utveckla sin egen vardag, är driven att hitta nya vägar mot uppsatta mål samt inser vikten av att bygga sitt eget varumärke för att nå framgång.

För rätt person finns flera spännande uppgifter inom företaget. Så tveka inte att höra av dig om du vill veta mer!

Låter det intressant?
Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta Fredrik Björk för mer information.

Inlägget Veterinär till ny spännande tjänst med stora möjligheter att påverka sin vardag! dök först upp på VeterinärMagazinet.

Maternity leave replacement for position as Scientific Communication Manager for Royal Canin Denmark/Nordics in Copenhagen

$
0
0

We are looking for a veterinarian who has a passion for small animal clinical nutrition to join our team of veterinarians as maternity leave replacement for our Danish Scientific Communication Manager based in Copenhagen. In your role as Scientific Communication Manager, you have the opportunity to become an expert in the field of clinical nutrition and scientific communications. Royal Canin is part of the Mars family, and good opportunities for professional and personal development are available in both companies. If you are a talented veterinarian eager to build a career within clinical nutrition, we hope you want to excel your skills and grow with us.

Job start expected August 1, 2018. Duration: Minimum 1 year with the possibility of extension/transition into a permanent position.

Job description
The role of the Scientific Communication Manager is to implement and continuously improve the company’s scientific communication in the Danish market. This includes sharing knowledge about small animal clinical nutrition both in written form and orally to varying audiences – internally in Royal Canin and externally. The Scientific Communication Manager acts as a scientific support for all sales teams and the consumer care team by training and coaching and by helping with complex enquiries. Another part of the role is to build strong relationships with important stakeholders in the veterinary community through consulting and active collaboration. The holder of the role will be part of the Nordic team of Scientific Communication Managers, who work closely together to support the Nordic sales and marketing teams – securing a compliant and highly scientific level of communication.

Specific areas of responsibility
In your role as Scientific Communication Manager, some of your daily tasks will consist of:

  • Acting as a consultant towards veterinarians and vet nurses, counselling on the use of Royal Canin veterinary diets in specific patient cases
  • Immersing yourself in the subject of small animal clinical nutrition and internal medicine in general
  • Giving lectures in clinical nutrition related to Royal Canin’s veterinary diets to veterinarians, veterinary technicians/nurses as well as giving guest lectures to vet students/students of Animal Science (Copenhagen University)
  • Training and acting as support function to Royal Canin’s veterinary field sales representatives, comprising of vet nurses, to ensure a high level of nutritional knowledge in the field
  • Supporting our consumer care associates in answering questions from the general public regarding nutrition for healthy cats and dogs
  • Participating at veterinary congresses such as Royal Canin’s global “Vet Symposium” in Montpellier
  • Ensuring that all communication pertaining to our products is in accordance with relevant local regulations regarding nutrition science, quality and food safety
  • Acting as the representative of the company towards the local
    regulatory authorities and related associations
  •  Supporting Royal Canin’s local marketing departments in ensuring that all product-related communication is in accordance with current scientific knowledge and legislation
  • Preparing, reviewing and editing scientific communication material as needed for marketing and digital communication

Qualifications

  •  Educational background: Veterinary Medicine
  • Experience from small animal clinical practice is valued, but we do encourage less-experienced veterinarians with a passion for clinical nutrition to apply
  • Knowledge in veterinary clinical nutrition
  • Comfortable with teaching and lecturing
  • Fluent in written and spoken Danish and English. Swedish language skills (spoken and written) will be regarded as an advantage
  • Experience in communication/marketing/scientific work is considered an advantage
  •  IT literate

We value the following personal traits

  •  Team player used to also working independently
  •  Strive for knowledge
  • Humor and good spirits
  • Integrity and trust
  • Approachability
  • Well-developed pedagogical skills

Office location
The position is office-based. Our office is situated in Ørestad, Copenhagen.

About the company
Royal Canin is a part of the Mars family, and we offer good opportunities for personal and professional development in both organizations. Royal Canin offers this exciting position as Scientific Communication Manager in an international organization developing, producing and marketing high quality pet food products. The Pet Food industry is one of the fastest growing segments in terms of growth, customer acquisition and revenues, and Royal Canin is the leading international Company within the industry.

How to apply?
Please send your CV and cover letter in English or Danish to our Nordic Corporate Affairs Director, Margit Andreasen (DVM):
margit.andreasen@royalcanin.com
Deadline for applications is 14th of June, and we will begin interviews shortly after this date. If you have any questions about the position, please do not hesitate to reach out to Laura Johansen Hald, Scientific Communication Manager (DVM): laura.hald@royalcanin.com Phone.: +45 2778 1787

We look forward to hearing from you!

Inlägget Maternity leave replacement for position as Scientific Communication Manager for Royal Canin Denmark/Nordics in Copenhagen dök först upp på VeterinärMagazinet.

Björn Meij ny medlem av AniCuras vetenskapliga råd

$
0
0

Björn Meij, professor i smådjurskirurgi vid universitetet i Utrecht i Nederländerna, blir ny medlem av AniCuras vetenskapliga råd.

Han är en nederländsk veterinär, professor och europeisk specialist inom smådjurskirurgi (Diplomate ECVS) sedan 1993. I dag är han chef för den kirurgiska avdelningen vid universitetet i Utrecht, där han leder ett team av specialister inom smådjurskirurgi. Björn Meij är känd för sin forskning inom ortopedi och neurokirurgi.

AniCuras vetenskapliga råd grundades 2013 för att stötta utvecklingen av evidensbaserad djursjukvård, forskning och medicinsk kvalitet inom AniCura. Rådet utvärderar också ansökningar och allokerar medel från AniCuras Forskningsfond.

Under juni månad offentliggörs vilka forskningsprojekt och veterinärer som tilldelas medel från AniCuras Forskningsfond under 2018.

Källa: AniCura

Inlägget Björn Meij ny medlem av AniCuras vetenskapliga råd dök först upp på VeterinärMagazinet.

Oral Medicin – Diagnostik

$
0
0

Oral medicin – Diagnostik
Denna tredagarskurs täcker de diagnostiska tester som behövs för att undvika att vi missar sjukdomar i munhålan samt hur tecken på systemsjukdomar kan upptäckas. De senaste rönen vad gäller möjligheter till behandling presenteras.

Detaljerad kursinformation finns på hemsidan.
http://academy.accesia.se/

Inlägget Oral Medicin – Diagnostik dök först upp på VeterinärMagazinet.

Viewing all 2396 articles
Browse latest View live