Quantcast
Channel: VeterinärMagazinet
Viewing all 2394 articles
Browse latest View live

Djurtandsköterskan III

$
0
0

En modulkurs för dig som vill utveckla dig som ”djurtandsköterska” Vi fokuserar under dessa dagar på kommunikation, teoretiska föreläsningar och praktiska tillämpningar. Under kursen ger vi dig verktyg för att kunna ge djurägare råd om praktisk munhygien och förebyggande av tandproblem hos sina djur. Journalskrivning, hemvård och uppföljande eftervård.

Teoretiska ämnen:
Anatomi refresh: En uppfriskning av hundens och tandens anatomi. Parodontit, en kronisk sjukdom – Genomgång av gingivit, hyperplasi, parodontit, horisontell/vertikal benförlust, diagnostik och behandling av kronisk parodontit, professionell tandrengöring. Kommunikation – Samarbete på kliniken, effektiva rutiner för bra arbetsmetoder och nöjda kunder, eftervård, hur och vad man kommunicerar med djurägaren. Din guide till det goda talet. Tankar och perspektiv på djurtandvård.

Praktiska/interaktiva moment:
• Subgingival scalingteknik
• Interaktiva övningar i kommunikation.

Ansök här!

Inlägget Djurtandsköterskan III dök först upp på VeterinärMagazinet.


Ortodonti II

$
0
0

På denna tredagars teoretiska och praktiska kurs fördjupar du dina kunskaper och förbättrar dina praktiska färdigheter för att kunna behandla olika typer av bettfel hos hund och katt. Vi tillverkar både fast apparatur i akryl samt planerar och tillverkar olika aktiva apparaturer direkt i munnen.

Praktik:
Fabrication of: incline plane, extension, labial bar, active appliance, and more.

Ansök här!

Inlägget Ortodonti II dök först upp på VeterinärMagazinet.

Exotic Animal Dentistry I

$
0
0

På denna kurs jämförs och diskuteras hur vi lämpligast kan behandla zoo-djur såsom hyena, possum, degu, lamadjur, får samt djur med olika typer av betar och vilka material som bäst lämpar sig att använda. Vi praktiserar på extraherade tänder samt skallar.

Teori:
Tooth anatomy, Variations and function
Dental equipment and supplies
Taxanomically discussing problems they get
Pitfalls and security issues – Who takes control? Who is in charge? Team approach.

Praktik:
Recognition of skulls
Local blocks
Extractions

Ansök här!

Inlägget Exotic Animal Dentistry I dök först upp på VeterinärMagazinet.

34 djurvårdare på väg ut i arbetslivet

$
0
0

Den 1 juni tar den tredje årskullen på 34 djurvårdare på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara examen. 88 procent har redan fått jobb.

Utbildningen till djurvårdare startades i januari 2015 under beteckningen Djurvårdare på utökad nivå. När den tredje årskullen tar examen, heter utbildningen Kvalificerad djurvårdare – nivå 2. Den är tre terminer lång och innehåller bland annat praktik på veterinärklinik och djursjukhus.

Sammantaget utgör praktiken nästan en hel termin fördelad på fyra perioder. Det ger studenterna stora möjligheter att träna upp färdigheter och kompetenser, vilket gör att de vid examen är direkt anställningsbara, enligt Anita Hildensjö, utbildningsledare och leg vet.

– Vi är mycket stolta över att våra studenter får så många goda omdömen från praktikvärdar, och att de på sina praktikplatser ofta knyter arbetsgivarkontakter för framtiden, säger hon.

Praktikperioderna varvas med teori samt praktiska övningar på skolan där det finns särskilt utrustade lokaler. Undervisande lärare är legitimerade djursjukskötare samt veterinär. Utbildningen bygger till stora delar på extern kompetens, vilket innebär att experter anlitas som föreläsare inom specifika områden.

Enligt Anita Hildensjö får studenterna mycket goda kunskaper i bland annat vårdhygienarbete, omvårdnad av sjuka djur, näringslära och utfodring, röntgenarbete samt kundbemötande.

Efter genomgången utbildning är man djurvårdare på nivå 2, vilket innebär att man bland annat får injicera djur subkutant och intramuskulärt. Man får även injicera intravenöst, lägga permanentkanyl samt sedera häst. Intravenösa arbetsmoment är ett undantag som väntas upphöra år 2023.

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara utbildar inte djurvårdare på nivå 3, vilket krävs för att få söva djur. För att uppnå nivå 3 djur måste djurvårdaren dels ha arbetat på nivå 2 i minst tre år, dels att ha gått en kurs i anestesi. Detta är ett undantag som även det väntas upphöra år 2023.

Yrkeshögskolan har för närvarande tillstånd för att ta in nya studenter i januari 2019, 2020 samt 2021. Intaget är 35 studenter per år.

För att komma in krävs dels studentexamen, dels särskild behörighet som:

  • Naturbruksgymnasium och vissa behörighetsgivande kurser där.
  • Eller en preparandkurs som Biologiska Yrkeshögskolan i Skara anordnar
  • Dessutom finns det möjlighet att söka in på reell kompetens (dvs arbetslivserfarenhet inom djursjukvård eller humansjukvård)

Utbildningen är efterfrågad av studenterna och behovet inom djursjukvården är stort, inte minst på grund av den stora bristen på leg djursjukskötare. Det kan vara anledningen till att de allra flesta av årskullen för 2018 redan har någon form av anställning.

– De som inte redan har jobb har själv valt att avstå från att söka just nu, säger Anita Hildensjö.

På bilden syns studenterna Julia Harris och till höger Emelie Mattsson med hunden Sally.

 

Inlägget 34 djurvårdare på väg ut i arbetslivet dök först upp på VeterinärMagazinet.

Längre slaktplanering ska locka fler OV till Livsmedelsverket

$
0
0

Livsmedelsverket har svårt att rekrytera tillräckligt med officiella veterinärer för  kontrollarbetet vid slakterier. För att locka fler OV vill  verket införa mer långsiktig slaktplanering. Men slakterierna sparkar bakut.

”Under många år har det funnits problem kring planeringen för kontroll vid slakt. … Livsmedelsverket brottas fortfarande med svårigheter kring schemaläggning och bemanning. Det otydliga ansvarsläget, företagens förväntningar som inte motsvarar myndighetens resurser, och bristen på arbetskraft, gör också att företagen hamnar i en osäker situation när det gäller om de får slakta som planerat eller inte”, skriver Livsmedelsverket i en remiss som skickades ut till 80 företag, organisationer, och myndigheter i början av maj.

Det var när Livsmedelsverket för några år sedan tog över ansvaret för levandedjursbesiktningen och köttbesiktningen från Distriktsveterinärerna som problemen började, enligt många slakterier.

Problemet är att Livsmedelsverket har svårt att rekrytera tillräckligt med OV. De nya föreskrifterna som har föreslagits är tänkta att avhjälpa detta. Där ingår bland annat att fastställa scheman 30 dagar före slakt.

– Vi behöver skapa förutsättningar att kunna ha tillräcklig bemanning på plats när slakt ska ske, säger Petter Jonsson, avdelningschef för Norra- och Mellersta Sverige på Livsmedelsverket.

Så i dagsläget är ni underbemannade?

– Ja, för att ha beredskap för oplanerad slakt och samtidigt göra kontrollen på ett tillräckligt bra sätt, är vi det.

De senaste åren har det hänt att OV kommit för sent eller uteblivit när slakten börjat. För detta har Livsmedelsverket fått betala skadestånd till slakterier.

Ett annat problem är de långa och dyra inställelseresorna för OV.

– En assistent kom från Gotland. Denne och en officiell veterinär flög till Östersund och tog hyrbil därifrån. Distriktsveterinärerna bor i Hede tre mil bort, säger Niklas Gröndahl, ordförande i slakteriet Mittådalens Sameby.

De föreskrifter som Livsmedelsverket nu vill införa, genom att man använder sin lagstadgade så kallade föreskriftsrätt, går ut på att företagen lämnar in önskemål om slakt och att myndigheten fastställer ett schema 30 dagar innan det ska börja gälla. Vill företagen ändra i schemat ska det göras senast 10 dagar innan planerad kontroll. Kommer anmälan in senare ska Livsmedelsverket kunna neka slakt. Avbokning ska ske senast tre dagar innan, annars ska Livsmedelsverket kunna ta ut en extra avgift.

Framför allt små slakterier har reagerat negativt på förslagen.

– Vi småskaliga är beroende av att folk ringer och anmäler slakt med kort förvarning. Konsekvensen med Livsmedelsverkets förslag blir att företagen kan gå åt skogen. För om vi planerar att slakta två dagar i veckan och en lammproducent som har 40 lamm ringer, då har jag ingen tid över till dem, säger Annelie Andersson, ägare till Åkeslakt och styckning och tillika sekreterare i Småskaliga slakteriers förening.

Renslakterierna är oroliga över att förlora kontrollen över renslakten.

– Det är helt horribelt. Nu blir det Livsmedelsverket som bestämmer över renskötseln. Förut var det vi som bestämde vilken dag vi skulle slakta, säger Niklas Gröndahl.

Livsmedelsverket vill att de nya reglerna ska börja gälla den 1 augusti och att man ska ha en inkörningsperiod fram till 1 januari 2019.

Om Livsmedelsverkets förslag inte godtas, vad är då lösningen på problemet?

– Jag skulle gärna se att Livsmedelsverket lämnade tillbaka kontrollen till Distriktsveterinärerna, säger Niklas Gröndahl.

Fakta: I Sverige finns cirka 199 slakterier. Av dessa slaktar 165 mindre än 1 000 ton slaktad vikt per år.

Text: Håkan Frisell

 

 

 

Inlägget Längre slaktplanering ska locka fler OV till Livsmedelsverket dök först upp på VeterinärMagazinet.

Veterinär till Distriktsveterinärerna Örnsköldsvik i Västernorrlands län

$
0
0

Om arbetsplatsen
Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket finns över hela landet och har som uppdrag att bidra till ett gott djurskydd samt säkra tillgången till veterinär service. Förutom att vi levererar samhällstjänster inom smittskydd- och djurskydd erbjuder vi kvalificerad allmänpraktik för lantbrukets djur, häst och smådjur. Det är ett utmanande uppdrag som innebär att många av våra 500 kompetenta och engagerade medarbetare är tillgängliga året runt, dygnet runt för att kunna erbjuda vård.

Inom Distriktsveterinärerna kan vi erbjuda dig en mängd utvecklingsmöjligheter, delaktighet och framförallt många trevliga kollegor. Vill du vara med och skapa samhällsnytta? Då kan du ta chansen att jobba inom en unik och varierande verksamhet där du får vara med och göra skillnad.

Välkommen till Örnsköldsvik!
Distriktsveterinärerna i Örnsköldsvik är ett härligt gäng med trevliga medarbetare och vi välkomnar nya kollegor till vår arbetsgrupp. Vår målsättning är att fördubbla antalet veterinärer så vi kan ha dubbel beredskap dvs alltid kunna vara två veterinärer. En veterinär för besöken i fält och den andra för smådjur under beredskap.
Vi har legitimerade djursjukskötare och djurvårdare och även legitimerade BMA som är en stor styrka i våra utredningar. Kliniken är utrustad med ändamålsenliga behandlingsrum, laboratorium med utrustning för blodanalys, ultraljud, digitalröntgen, operation med förberedning och gasnarkos, steril och dagstallar, eget rum för tandbehandlingar med tandunit och tandröntgen. Mottagningen är rymlig och helt nyrenoverad och ombyggd i fräsch modern stil. Vårt arbete är uppdelat på fält med produktionsdjur och häst och på mottagning med smådjur. Vår beredskap och dygnet runt-service ger oss möjlighet till en bred baskompetens på flera djurslag.

Är du nyfiken på oss? Läs gärna mer på vår mottagningssida. http://distriktsveterinarerna.se/jobbahososs

Arbetsuppgifter
Som veterinär hos oss arbetar du med smådjur på mottagningen och stordjur i fält. Våra kunder är till den större delen förbokade patienter.
Beredskapstjänstgöring ingår i tjänsten där du möter våra patienter inom flera djurslag.

Vår smådjursmottagning är mycket väl utrustad och på kliniken finns möjlighet till dagvård, alla vanliga polikliniska undersökningar och utredningar kan utföras samt kirurgiska ingrepp. Hos oss finns det goda möjligheter till utveckling, fortbildning och fördjupning inom intresseområden för den som önskar.

Kvalifikationer
Vi söker dig som trivs i en händelsestyrd verksamhet där dagen snabbt kan få ändrade förutsättningar och där man kan anpassa sig för att hantera de situationer som uppstår. Som kollega tycker du om att dela med dig av kompetens och utveckla dina egna kunskaper och färdigheter. Du är en engagerad och lösningsorienterad lagspelare som stöttar, coachar och arbetar för teamets bästa och mot gemensamma mål. Vi lägger stor vikt i att du är en person som fungerar i grupp och bidrar till härlig stämning.

Svensk veterinärlegitimation samt B-körkort är ett krav.

Vi ser fram mot din ansökan!

Anställningens omfattning
Enligt överenskommelse

Ansökan
Gör din ansökan via: http://www.offentligajobb.se/jobad/veterin%C3%A4r-till-distriktsveterin%C3%A4rerna-%C3%B6rnsk%C3%B6ldsvik-_%C3%B6rnsk%C3%B6ldsvik-v%C3%A4sternorrlands-l%C3%A4n-sverige_a6ce759d-6d24-4112-8f43-a321d896c14b

Lön
Löneform: Månadslön.
Fast lön + rörlig lön

Anställning
Arbetstid: Schema.

Övrigt
Vi eftersträvad mångfald bland våra medarbetare. Vårt arbetsspråk är svenska och våra tjänster kräver att du behärskar svenska i både tal och skrift.

Inför rekryteringsarbetet har Distriktsveterinärerna tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Hos Distriktsveterinärerna använder vi e-rekrytering genom Offentliga Jobb för att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet med ansökningshandlingarna. När du en gång fyllt i dina uppgifter kan du enkelt söka andra jobb som du är intresserad av, utan att fylla i uppgifterna igen. Fyll i dina uppgifter så omsorgsfullt som möjligt för att ge en rättvisande bild av dig själv.

Inlägget Veterinär till Distriktsveterinärerna Örnsköldsvik i Västernorrlands län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Tina Knutas satsar på egen klinik i Barkarby

$
0
0

Efter många år som anställd beslöt Tina Knutas att starta eget. Både pappa och farfar var egenföretagare, nu går hon i deras spår och har öppnat Barkarby Djurakut utanför Stockholm.

Tina Knutas är leg djursjukskötare och var tidigare verksamhetschef på Evidensia Djursjukhuset Västerort utanför Stockholm. Men hon närde en dröm om att så småningom att starta en egen djurklinik.

Barkarby präglas av stor nybyggnad av bostäder och därmed stor inflyttning. Störst i Norden, enligt Tina Knutas. Det var en av anledningarna till att hon valde denna norrförort för sin etablering. Och så bor hon i närheten själv, förstås.

Sedan i maj i år står allt klart. Det tog tid att hitta lokalen, som behövde byggas om. Förhandlingen med fastighetsägaren tog ett halvår, sen började bygget baserat på de ritningar som Tina Knutas och hennes kolleger ritade och ritade om 15-20 gånger. Nu arbetar sju personer på Barkarby Djurakut, varav två veterinärer.

Öppettiderna är än så länge begränsade, men så fort Tina Knutas har rekryterat fler medarbetare ska kliniken ha öppet till 21 på kvällarna. Och patienterna ska kunna stanna över natten, övervakade av utbildad personal.

Läs mer om hur Tina Knutas startade Barkarby Djurakut i nästa nummer av VeterinärMagazinet, som utkommer i början av juli.

Text Ingrid Kindahl Foto Stefan Tell

 

 

 

 

 

Inlägget Tina Knutas satsar på egen klinik i Barkarby dök först upp på VeterinärMagazinet.

SVA vill ha in fästingar från Norrland

$
0
0

SVA ber om hjälp med att samla in fästingar från Norrland. Fästingen får gärna ha suttit på tama eller vilda djur, eller människa. Fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och analyseras för att undersöka om de bär på smittor.

Klimatförändringarna går fortare och är mer omfattande i norr än i övriga världen. Fästing har nu även setts på renar. Det finns många blodsugande fästingarter som kan överföra infektioner till människor, däggdjur och fåglar.

– Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland. Båda dessa arter har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan överföras mellan djur och människa, säger forskaren Ann Albihn vid SVA.

Betydelsen av den nordliga spridningen av fästingar och sambandet med fästingburna sjukdomar är inte helt klarlagd. Kända sjukdomar som identifierats hos djur eller människa är anaplasmos (betesfeber), babesios (sommarsjuka), borrelia och fästingburen encefalit (TBE). 

Förpacka fästingar som skickas till SVA i väl försluten plastpåse, i folie, eller i ett rör eller burk med lock. Fästingen får vara levande eller död och flera exemplar får skickas in. Fyll också i det formulär som finns på SVA:s webb. Märk förpackningen med samma kod som skrivs in på webben. Insamlingen pågår till den sista oktober.

Ann Albihn hoppas att många skickar in fästingar till SVA, från norr om Dalälven och norrut i landet.

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar. Vi kommer också under senhösten-vintern att redovisa de totala resultaten av insamlingen.

Insamlingen av fästingar ingår i det stora forskningsprojektet CLINF. Huvudsyftet med det är att identifiera och undersöka klimatförändringens effekter på den geografiska spridningen och epidemiologin för människors och djurs infektionssjukdomar i den nordiska regionen och i Ryssland.

Källa: SVA

Bildtext: Vanlig fästing, Ixodes ricinus. Foto: Anders Lindström/SVA

Inlägget SVA vill ha in fästingar från Norrland dök först upp på VeterinärMagazinet.


EU tar krafttag mot spridning av antibiotikaresistens

$
0
0

Sent på tisdagskvällen den 5 juni fattade EU ett beslut om att ta krafttag mot spridningen av antibiotikaresistens. Beslutet fattades på ett möte som bestämmer regelverk för veterinärmedicin i EU.

–Det här är ett historiskt beslut. Jag är överlycklig att EU nu har tagit krafttag, säger Fredrick Federley (C), Centerpartiets Europaparlamentariker, i ett pressmeddelande.

Antibiotikaresistens beräknas leda till 25 000 dödsfall per år i EU redan idag och 700 000 dödsfall per år globalt. Därför anser Fredrick Federley att beslutet är viktigt.

–Nu går vi stadigt mot att få bort den onödiga antibiotikan i djuruppfödningssektorn, som står för 70 procent av problematiken. Genom det här beslutet så blir det förbjudet att skriva ut antibiotika innan en klinisk bedömning av djuret gjorts. Sverige har vi 11 gånger längre användning av än genomsnittet i Europa. Nu kommer resten av EU och världen behöva komma ikapp, säger Federley.

–Hela 70 procent av den antibiotika som används i USA exempelvis går till betesdjur och inte människor. Därför är det viktigt att kött som importeras in till EU ska genomgå samma hårda krav som inom EU. Det innebär att tredjeländer måste förbjuda att använda antibiotika i tillväxtfrämjande syfte, användning av antibiotika i förebyggande syfte och gruppbehandla djur, säger Federley.

Beslutet fattades under ett trepartsmöte mellan EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet. Nu kommer beslutet formellt att godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna.

Källa: Centerpartiet
Foto: Centerpartiet

Inlägget EU tar krafttag mot spridning av antibiotikaresistens dök först upp på VeterinärMagazinet.

First aid for emergency vets

Veterinär till Distriktsveterinär Nordvästra Skåne, Klippan

$
0
0

Om arbetsplatsen
Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket finns över hela landet och har som uppdrag att bidra till ett gott djurskydd samt säkra tillgången till veterinär service. Förutom att vi levererar samhällstjänster inom smittskydd- och djurskydd erbjuder vi kvalificerad allmänpraktik för lantbrukets djur, häst och smådjur. Det är ett utmanande uppdrag som innebär att många av våra 500 kompetenta och engagerade medarbetare är tillgängliga året runt, dygnet runt för att kunna erbjuda vård.

Inom Distriktsveterinärerna kan vi erbjuda dig en mängd utvecklingsmöjligheter, delaktighet och framförallt många trevliga kollegor. Vill du vara med och skapa samhällsnytta? Då kan du ta chansen att jobba inom en unik och varierande verksamhet där du får vara med och göra skillnad.

Välkommen till Klippan!
Nu har du möjlighet till ett intressant och omväxlande arbete vid Söderåsen i nordvästra Skåne med närhet till såväl Helsingborg, Malmö som Danmark. Vår breda verksamhet ger dig tillgång till kunniga kollegor och ett omväxlande och intressant arbete. Mottagningen har ändamålsenliga lokaler för mottagning av smådjur, med utrustning som röntgen, dentalröntgen, ultraljud och blodanalysapparat. Utrustning för ex. hästtandvård finns.

Arbetsuppgifter
I praktikområdet Dv Nordvästra Skåne arbetar sex veterinärer, tre djurvårdare och två djursjukskötare. Hos oss arbetar veterinärerna brett vilket också ger dig möjlighet till utveckling. Vi arbetar med alla våra djur, stora som små. Möjlighet att inrikta sig på lite mer specifika djurslag uppmuntras.

Nu söker vi dig som vill arbeta som Distriktsveterinär med särskilt intresse för sällskapsdjur och häst. Vi är officiella veterinärer och arbetet kommer innebära en del spännande officiella uppdrag och ev. gränskontrollarbete. Vi har flera erfarna veterinärer som tillsammans har en mycket bred kompetens vilket ger dig både stöd och löpande kompetensutveckling. Vi är ett glatt gäng som jobbar bra tillsammans och hjälps åt i alla lägen.

Kvalifikationer
Vi söker dig som liksom vi gillar att arbeta tillsammans för att kunden ska få en positiv upplevelse av besöket. Du är ambitiös, har en positiv inställning och vill utvecklas tillsammans med dina kollegor. Du bör ha lätt för att samarbeta och vara flexibel då vårt arbete ofta är händelsestyrt.

Du innehar svensk veterinärlegitimation och B-körkort.

Lön
Löneform: Månadslön. Fast lön + rörlig lön.

Anställning
Arbetstid: Schema.

Ansökan
Referensnummer: 7.1.6-08685/18

Ansök här!

Övrigt
Vi eftersträvad mångfald bland våra medarbetare. Vårt arbetsspråk är svenska och våra tjänster kräver att du behärskar svenska i både tal och skrift.

Hos Distriktsveterinärerna använder vi e-rekrytering genom Offentliga Jobb för att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet med ansökningshandlingarna. När du en gång fyllt i dina uppgifter kan du enkelt söka andra jobb som du är intresserad av, utan att fylla i uppgifterna igen. Fyll i dina uppgifter så omsorgsfullt som möjligt för att ge en rättvisande bild av dig själv. Uppgifterna behandlas enligt personuppgiftslagen (PUL).

Inlägget Veterinär till Distriktsveterinär Nordvästra Skåne, Klippan dök först upp på VeterinärMagazinet.

AniCura säljs till Mars Petcare

$
0
0

AniCura får den multinationella jätten Mars Petcare som ny ägare. Vd Peter Dahlberg kommer att fortsätta leda och utveckla verksamheten, som ska drivas som en fristående verksamhet under eget varumärke.

”Som del av Mars Petcares familj får AniCura förbättrade möjligheter att fortsätta utveckla avancerad djursjukvård och medicinsk kvalitet, samtidigt som företaget får en industriell ägare med global veterinärmedicinsk kompetens och ett långsiktigt perspektiv”, heter det i ett pressmeddelande.

AniCura grundades 2011 av Fidelio Capital och Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm. Under de senaste sju åren har företaget växt till fler än 4 000 medarbetare med 200 djursjukhus och djurkliniker i sju länder.

̶  Vi har med stöd av våra ägare gjort en fantastisk resa för att bygga en ledande europeisk kvalitetsaktör. För att ytterligare stärka våra möjligheter och fortsätta vår snabba utveckling, ser vi fram emot att bli en del av ett familjeägt företag med djup och bred branschkunskap och ett långsiktigt engagemang för djurhälsa. Vi är glada att bli en del av Mars och därigenom säkerställa att vi erbjuder den bästa vården för våra sällskapsdjur både idag och i framtiden, säger Peter Dahlberg, vd AniCura.

Mars Petcare är ett familjeägt företag med 75 000 medarbetare i fler än 50 länder. Sällskapsdjur har varit en del av företaget i mer än 80 år och i dag har Mars en växande verksamhet inom djursjukvård med cirka 50 000 medarbetare världen över.

Förvärvet av AniCura utgör Mars Petcares strategiska etablering i Europa.

̶  Mars Petcare har gedigen och internationell erfarenhet inom näringsriktig djurmat, djursjukvård och forskning. AniCura har ett exceptionellt gott rykte inom djursjukvård med sitt kvalitetsprogram, starka företagskultur och höga andel remitterade patienter. Tillsammans med ledningen för AniCura, ser vi fram emot att dra nytta av varandras kunskaper och fortsätta utveckla djursjukvården i såväl Europa som Nordamerika. Det här en viktig pusselbit för vårt syfte att skapa en bättre värld för sällskapsdjur, säger Poul Weihrauch, President, Mars Petcare.

Enligt AniCura finns stora möjligheter till kunskapsdelning mellan AniCura och Mars Petcare som har erfarenhet av djursjukvård från företag som BluePearl, VCA, Banfield och Pet Partners i Nordmerika och Linnaeus i England, som alla är del av Mars Petcare.

Förvärvet kräver godkännande av berörda myndigheter.

Källa: AniCura

 

Inlägget AniCura säljs till Mars Petcare dök först upp på VeterinärMagazinet.

Priset för AniCura kan ligga på 20 miljarder kr

$
0
0

Det är inte officiellt hur mycket Mars Petcare betalar för förvärvet av AniCura. Men enligt Dagens Industris källor uppges köpeskillingen ligga på 1,5-2,0 miljarder euro, alltså upp emot 20 miljarder kronor.

Affären har enligt DI skett på Mars initiativ och har genomförts på rekordkort tid, det vill säga mellan tre och fyra veckor mot normalt minst ett par månader.

I och med affären säljer riskkapitalbolaget Nordic Capital hela sitt innehav i AniCura, alltså två tredjedelar av företaget. Sedan Nordic Capital gick in 2011 har AniCura vuxit med 50 procent, varav 90 procent genom förvärv och 10 procent organiskt.

För Nordic Capital uppges försäljningen av innehavet i AniCura vara det mest lönsamma någonsin.

Källa: DI

 

Inlägget Priset för AniCura kan ligga på 20 miljarder kr dök först upp på VeterinärMagazinet.

Peter Dahlbergs ”baby” har kommit hem

$
0
0

Peter Dahlberg, vd på AniCura, är mer än nöjd med företagets nya ägare, Mars Petcare. ”Fantastiskt! Bättre kunde vi inte drömma om”, säger han.

I och med att riskkapitalbolaget Nordic Capital säljer hela sitt innehav i AniCura, anser Peter Dahlberg att hans ”baby” har kommit hem.

– För oss alla som jobbar i AniCura innebär det här att vi kan fortsätta vår vision och vår strategi i byggandet av AniCura för framtiden. Det blir inget mer prat om vem som blir nästa ägare. Nu har vi fått en långsiktig ägare som ser oss som plattform för att bygga en högkvalitativ närvaro i Europa och som stöttar oss i vår utveckling enligt våra lagda planer, säger han.

Mars Petcare är ett multinationellt familjeföretag som bland mycket annat äger Royal Canin och den amerikanska djursjukvårdskedjan Blue Pearl, som enligt Peter Dahlberg har över 500 diplomates.

– Nu får hela AniCura samma fördelar av att ingå i Mars Petcare, som de enskilda klinikerna fick när de kom in i AniCura. Vi delar kunskap och kan poola resurser, säger Peter Dahlberg.

Han bedömer att den fortsatta utvecklingen inom djursjukvården som investeringstung, särskilt när det gäller it.

– Med tanke på hur digitaliseringsgraden och it-systemen ser ut i olika länder kommer vi att behöva pengar, tid och know-how. Då borgar den här affären för en fantastisk framtid.

Mars Petcare har köpt hela AniCura, där de allra flesta ingående kliniker med några undantag är helägda av AniCura. Återstår frågan om vilken roll Stiftelsen Djursjukhus i Storstockholm, som bland annat finansierar en del forskning som bedrivs inom AniCura, kommer att ha efter ägarbytet.

– Det pågår en diskussion om hur samarbetet ska se ut i framtiden, mer än så vet jag inte. Men jag är säker på att stiftelsen kommer att fortsätta vara viktig för forskningen, säger Peter Dahlberg.

Enligt en artikel i Dagens Industri var det Mars Petcare som tog initiativ till affären, men enligt Peter Dahlberg kom det efter en längre tids relationsbyggande från hans sida. Han har sett det som sin uppgift att träffa dem som har visat intresse för AniCura, för att bilda sig en egen uppfattning om vem som skulle kunna bli den bästa ägaren.

– Jag har byggt relationer med dem som verkat mest intresserade för att de skulle förstå oss, våra värderingar och planer så bra som möjligt.

Han ansåg att Mars Petcare utmärkte sig med sin långa erfarenhet av djursjukvård och sitt sätt att driva verksamheten med olika fristående bolag och varumärken.

– Mars är ett värderingsstyrt företag precis som AniCura och är väldigt måna om sina medarbetare, säger Peter Dahlberg.

Kuriosa: Mars Petcare ingår i amerikanska Mars Incorporated, mest känt som ett av världens största godisföretag. Det grundades av Franklin och Ethel Mars 1911. Deras sondotter Jacqueline Mars har varit en av USA:s viktigaste hästägare på fälttävlanssidan. Bland annat har hon sponsrat David och Karen O’Connor, som länge var det ledande amerikanska fälttävlansparet. David O’Connor blev bronsmedaljör i fälttävlan i OS i Sydney 2000.

Text Ingrid Kindahl Foto AniCura

 

Inlägget Peter Dahlbergs ”baby” har kommit hem dök först upp på VeterinärMagazinet.

Matrester kan sprida afrikansk svinpest

$
0
0

Afrikansk svinpest är ett mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin, och människor sprida smittan via mat. Därför vädjar nu myndigheterna till allmänheten om att aldrig lämna matrester så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem.

– Om afrikansk svinpest sprids till svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvinen skulle det ge stora konsekvenser för svensk grisnäring. Ett positivt fall skulle kunna begränsa vår export starkt. Ett hårt slag mot Sverige i stort med andra ord, varnar Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Alla typer av charkvaror som innehåller kött från smittade grisar kan bära på virus. Det beror på att till exempel kallrökta korvar och torkad skinka, inte upphettats tillräckligt under tillverkningen för att avdöda viruset.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall ett enormt lidande för vildsvin och grisar, och slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem, säger Maria Cedersmyg.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. EU har bestämt att alla medlemsländer ska genomföra informationsinsatser för att förhindra ytterligare spridning.

Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Livsmedelsverket, SVA, Skogsstyrelsen, Transportstyrelsen, Tullverket, Trafikverket och Naturvårdsverket gör gemensam sak för att via sina kanaler och nätverk sprida information.

– Tillsammans kan vi nå ut till de personer som löper störst risk att ta med afrikansk svinpest till Sverige från andra länder. Det rör sig om resenärer som rör sig mellan Sverige och länder som har smittan, säger Maria Cedersmyg. 

Smittade länder är för närvarande Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Källa: Jordbruksverket

 

Inlägget Matrester kan sprida afrikansk svinpest dök först upp på VeterinärMagazinet.


Världens högst betalda veterinär?

$
0
0

Pascal Soriot, vd för Astrazeneca, måste vara världens högst betalade veterinär. I vilket fall är han den vd som tjänar mest av alla storföretag på Stockholmsbörsen. I fjol tjänade han 103 miljoner kronor inklusive bonus.

Det är Dagens Industri som har gjort en sammanställning över vilka börs-vd:ar som tjänar mest. Inom large cap, alltså den delen av Stockholmsbörsen där de stora företagen är noterade, toppas topp-tio-listan av Astrazenecas chef, den franske veterinären Pascal Soriot. Med sina 103 miljoner kronor ligger han långt före tvåan, ABB:s vd Ulrich Spiesshofer (81 miljoner).

Långt efter honom kommer trean, Lifcos vd Fredrik Karlsson (54 miljoner). Lifco är en finansiell koncern som bland annat har verksamhet inom dentalbranschen.

Källa: DI

 

 

Inlägget Världens högst betalda veterinär? dök först upp på VeterinärMagazinet.

Legitimerad Djursjukskötare i Skåne län

$
0
0

Vi söker nu en Legitimerad Djursjukskötare till vår klinik – ett glatt gäng på fjorton personer, varav fem veterinärer.

Vi söker dig som kan arbeta såväl på operationsavdelningen som på polikliniken. Narkoskunnande är ett måste.

Landskrona Smådjursklinik är en medelstor klinik under kontinuerlig utveckling. Varm omtanke och god service åt våra kunder är en självklarhet liksom hög kunskapsstandard och vardagsglädje i arbetet hos personalen. Du kan läsa mer om vår klinik på www.landskrona-smadjur.se

Vår klinik är öppen helgfri dagtid, så det blir ingen jourtjänstgöring.
Tjänstgöringsgrad 75-100%, med tillträde fr.o.m. augusti-september, men kan diskuteras.

Ring gärna på telefon 0418–25710 och prata med Ann-Charlotte Sandberg om Du undrar över något.
Vi ser fram emot din ansökan snarast till:
Ala.sandberg@landskrona-smadjur.se

Varm välkommen till oss!

Inlägget Legitimerad Djursjukskötare i Skåne län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Giftinformationscentralen slutar informera om djur

$
0
0

Från och med den 1 juli slutar Giftinformationscentralen (GIC) att svara på frågor om förgiftningar hos djur. Anledningen är ett ökat tryck på frågor som rör människor. 

– Vi förstår att detta kommer att medföra olägenheter för både djurägare och veterinärer, men det är en nödvändig prioritering vi måste göra, säger Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen.

GIC:s uppdrag är att informera om risker, symtom och behandling vid olika typer av akuta förgiftningar hos människa. Telefonrådgivningen är tillgänglig dygnet runt alla dagar på året för allmänheten och för sjukvården. Även samtal till 112 som rör akuta förgiftningar kopplas vidare till GIC.

Det totala antalet förfrågningar till GIC har ökat under senare år och uppgick år 2017 till över 90 000, varav drygt 3 procent gällde förgiftningar hos djur (cirka 2 900). Av dessa samtal kommer 17 procent från veterinärer och resten från allmänheten. En del samtal från allmänheten är direkt hänvisade av en veterinär. De vanligaste förgiftningsfrågorna för djur handlar om livsmedel och växter, på tredje plats kommer choklad.

Centralen har inte något formellt ansvar att besvara frågor om djurförgiftningar, men har av tradition haft en positiv inställning och har, i mån av tid och kunskap, besvarat dessa samtal då det inte finns någon motsvarande verksamhet i landet för djurägare och veterinärer.

Det ökande antalet samtal till GIC gör att djurfrågorna kan påverka besvarandet av frågor om förgiftningar hos människor negativt. Det gör att centralen inte har resurser att fortsätta besvara frågor om djurförgiftningar.

– Vi kommer att hänvisa alla samtal om djurförgiftningar till veterinär alternativt jouröppna djursjukhus. Vi kommer inte heller ha möjlighet att besvara samtal från veterinärer efter detta datum, säger Luisa Becedas.

Hon säger dock att den information om djur som i dag ligger på GIC:s hemsida giftinformation.se kommer att ligga kvar. Ett annat uppslag är FASS VET: Kapitlet ”Antidoter vid akuta förgiftningar och för avbrytande av vissa läkemedels effekter”.

En avgiftsbelagd giftinformationscentral för djur finns i Storbritannien, Veterinary Poisons Information Service, dit även svenska veterinärer kan vända sig. Läs mer eller kontakta dem https://vpisglobal.com/

Källa: GIC

Inlägget Giftinformationscentralen slutar informera om djur dök först upp på VeterinärMagazinet.

Leg.djursjukskötare i Stockholms län

$
0
0

Två mil söder om Stockholm i vackra Tyresö, ligger Tyresö Djurklinik. Hit till oss kommer dagligen många trevliga besök av främst hundar och katter, men även en hel del gnagare. Vårt viktigaste mål som privatägd klinik är att ge vård av hög kvalité och en bra service till våra djurägare.

Tandvård och reproduktion är idag några av våra satsningsområden och vi försöker ständigt utbilda oss inom alla våra specialintressen för att ge bästa möjliga vård. Till vår hjälp har vi digital röntgen, ultraljud och en operationsavdelning med två salar.

För dig som brinner för djurvård och kan arbeta självständigt, samt gillar att ge en bra service till våra trevliga djurägare, har vi nu en riktigt bra plats tillgänglig i vårat fantastiska gäng. Du får gärna ha ett specialintresse som Du vill vidareutveckla Dig inom.

Våra kunder besöker oss på vardagar, med kvällsöppet vissa dagar, samt lördagar. Då kommer du få jobba på ett varierat schema under veckan, men utan jourtjänstgöring.
På vår trevliga arbetsplats ser vi fram mot att utvecklas tillsammans och där ditt bidrag är viktigt för vår utveckling. Vi har korta beslutsvägar och ger dig en möjlighet att själv påverka din egen utveckling.

Inlägget Leg.djursjukskötare i Stockholms län dök först upp på VeterinärMagazinet.

Hög antibiotikaresistens i Kambodjas grisproduktion

$
0
0

Forskare från SLU, SVA och Lunds universitet studerat antibiotikaanvändning och resistens på småskaliga kambodjanska grisgårdar. Multiresistenta bakterier förekom hos 79 procent av grisarna.

Oförsiktig användning av antibiotika inom animalieproduktionen är en av orsakerna till den globalt ökande antibiotikaresistensen. Bristande kunskap bland veterinärer och grisproducenter, tillsammans med en oreglerad tillgänglighet till antibiotika, bidrar till att antibiotika används felaktigt och i onödan.

Forskare från SLU har med kollegor från SVA, Lunds universitet och Kambodja studerat antibiotikaanvändning och resistens på småskaliga kambodjanska grisgårdar. Intervjuer gjordes på 91 gårdar kring Kambodjas huvudstad Phnom Penh och antibiotikaresistens undersöktes genom analys av gödselprover från gårdarnas grisar.

Grisproducenterna avgjorde i hög utsträckning själva när antibiotika skulle användas och 98 procent ansåg att det var enkelt att få tag på antibiotika. Nästan 40 procent av gårdarna använde foder som innehöll antibiotika, och en fjärdedel behandlade vanligtvis hela besättningen om någon eller några grisar visade tecken på sjukdom.

Multiresistenta bakterier förekom hos 79 procent av grisarna och hög resistens upptäcktes mot flera antibiotikasorter som är viktiga inom humansjukvården. Antibiotikaresistens förekom oftare på gårdar där grisarna behandlades förebyggande, där foder med antibiotika användes och där hela besättningen behandlades vid tecken på sjukdom.

Källa: SLU Foto Gunilla Ström

 

 

 

Inlägget Hög antibiotikaresistens i Kambodjas grisproduktion dök först upp på VeterinärMagazinet.

Viewing all 2394 articles
Browse latest View live